Zapečena tjestenina sa slatkim kupusom

Sastojci:

500 g suhe tjestenine (koju god preferirate - penne, farfalle, fusilli, rigatoni, parpadelle...)
1 žlica soli
voda


1 srednje velika glavica mladog slatkog kupusa 
1 veliki žuti luk
3 žlice suncokretovog ulja
1/2 žličice soli
2/3 žličice mljevnog papra
2 češnja češnjaka (ili žličica češnjaka u granulama)
1/4 žličice čili pahuljica
prstohvat sjemenki kima (opcija)
1 povrtna kocka za juhu
1 žličica vegete
180 g kiselog vrhnja
1 jaje
60 ml mlijeka


Priprema:

U kipućoj slanoj vodi kuhajte tjesteninu oko trećinu vremena od predviđenog na uputama s pakiranja (tj. ako na uputama piše 10 minuta, kuhajte tjesteninu 3 minute). Prije no što procijedite do pola skuhanu tjesteninu, odvojite oko 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala, a koju ćete kasnije iskoristiti. Potom procijedite tjesteninu i ostavite sa strane.

Kupus narežite na tanke trakice, posolite ga s pola žličice soli i dodajte žličicu papra pa dobro promiješajte.


U dubljoj tavi na suncokretovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kad luk postane staklast i počne lagano rumeniti, dodajte sitno nasjeckani češnjak, čili pahuljice i sjemenke kima (opcija) i promiješajte. 

Dodajte kupus, promiješajte, poklopite tavu i pustite da se dinsta na laganoj vatri dok se kupus ne opusti. Potom otklopite, pojačajte vatru i kratko dinstajte uz povremeno miješanje. Kad kupus počne lagano rumeniti, podlijte ga s oko pola litre vode, dodajte kocku za juhu i vegetu. Pustite da se smjesa ukuha, a dio vode ispari. 

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U većoj posudi (ili loncu u kojem se tjestenina kuhala) pomiješajte ranije procijeđenu tjesteninu i smjesu s kupusom. Dodajte i ranije pripremljenu vodu u kojoj se tjestenina kuhala pa sve zajedno rasporedite na malo nauljeni kalup za pećnicu.

U  manjoj zdjelici pomiješajte jedno kiselo vrhnje, jaje i 60 ml mlijeka. Smjesom zalijte tjesteninu pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 min tj. dok tjestenina ne upije višak tekućine, a površina joj se ne zarumeni.

Poslužite toplo.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.