1 srednje velika tikvica
1 paprika babura
1 srednje veliki krastavac
4 mini rajčice grappolo
sol
2 češnja češnjaka (ili 1/2 žličice češnjaka u granulama)
1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca
prstohvat suhog bosiljka
prstohvat suhih čili papričica u pahuljicama
1/2 žličice suhog origana
papar
50 g feta sira (ili nekog drugog masnijeg slanog sira za salatu)
maslinovo ili suncokretovo ulje
balzamični ocat (bilo koji kvalitetniji aceto balsamico, važno je da je gust i sladak, a ne rijedak i kiseo)
200 g suhe tjestenine (penne, rigatoni, farfalle, fusilli... )
voda
sol
Priprema:
Tikvicu prerežite uzdužno na pola pa svaku polovicu poprečno narežite na 3-4 mm tanke ploškice.
Krastavac narežite na kockice, a papriku na kvadratiće.
Rajčicu narežite na četvrtine.
Na malo ulja na naglo kratko popržite tikvicu. Čim počne malo rumeniti dodajte sitno nasjeckani češnjak (ili granule češnjaka), posolite i popaprite prema ukusu te začinite preostalim začinima - bosiljkom, origanom, čili papričicama.
Dodajte im nasjeckanu papriku i sve promiješajte. Papriku s tikvicama samo kratko termički obradite, tako da pusti miris. Paprika treba ostati hrskava, a ne omekšati. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U loncu zakuhajte vodu s malo soli pa u njoj skuhajte tjesteninu al dente. Kuhanu tjesteninu procijedite i pod mlazom hladne vode dobro ohladite kako bi se prestala kuhati.
U većoj zdjeli za salatu pomiješajte narezani krastavac, rajčicu, izmrvljeni feta sir, vlasac i začinite balzamičnim octom. Dodajte ohlađene tikvice i papriku te ocijeđenu tjesteninu. Sve dobro promiješajte.
Po potrebi dodatno začinite solju ili octom.
Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku da se dodatno ohladi, a okusi dodatno prožmu.
Nema komentara:
Objavi komentar