/za oko 400 ml ketchupa
170 g koncentrata rajčice
225 g oguljenih pelata (domaći ili iz kupovni iz konzerve)
25 g svijetlog smeđeg šećera
25 g šećera
80 g jabučnog octa
160 g vode
5 g soli
prstohvat mljevenog crnog papra
prstohvat češnjaka u prahu
prstohvat luka u prahu
prstohvat mljevenog cimeta
prema želji: prstohvat čili pahuljica (za ljući ketchup)
Priprema:
Na srednje jakoj vatri u manjem loncu pomiješajte sve sastojke i miješajući zakuhajte.
Potom smanjite vatru na najslabije te tako polagano ukuhajte ketchup, i dalje češće miješajući, dok se smjesa ne ugusti.
Ručnim štapnim mikserom izradite ketchup u glatku jednoličnu smjesu.
Ovako pripremljeni ketchup čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj staklenci do dva tjedna.
Slatkoća ketchupa, kao i ostali začini, mogu se dodatno podesiti prema ukusu.
Nema komentara:
Objavi komentar