Zapečena palenta sa slatkim kupusom i mljevenim mesom

Sastojci: 

250 g palente (ne mora biti instant)
sol
voda


200 g mljevenog mesa (puretina, miješano meso, junetina... prema želji)
60 ml suncokretovog ulja
1 veća glavica žutog luka
3 češnja češnjaka
sol (prema ukusu)
1/2 žličice mljevenog crnog papra
prstohvat suhog čilija u pahuljicama
1 srednje velika glavica slatkog kupusa
1 povrtna ili kokošja kocka za juhu
prstohvat sjemenki kima (možete ih prethodno zdrobiti u mužaru, ali ne morate)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. 

Malo gušću palentu skuhajte prema uputama na pakiranju. 

Dno tepsije (promjera 38 cm) premažite s malo ulja pa u nju prebacite kuhanu palentu i ravnomjerno je rasporedite. Pomoću četkice uljem premažite poravnatu površinu palente pa stavite u pećnicu. Pecite s dok se površina palente malo ne zapeče (ne mora porumeniti).

U međuvremenu, u dubljoj tavi zagrijte 60 ml suncokretovog ulja pa na njemu popržite mljeveno meso tako da se zarumeni. Potom mu dodajte sitno nasjecakni luk i dinstajte dok se luk ne zastakli. Dodajte protisnuti češnjak i kratko prodinstajte. Posolite i popaprite, prema ukusu pa dodajte i prstohvat sjemenki kima i čili pahuljica. Promiješajte.

Kupus narežite na uske trakice pa ga dodajte u duboku tavu smjesi s mesom. Poklopite tavu pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta,  dok se kupus ne opusti i ne počne lagano rumeniti, povremeno miješajući.

Kad se kupus malo opusti, podlijte smjesu s pola litre vruće vode u kojoj ste prethodno rastopili kocku za juhu. Dobro promiješajte pa otklopljeno kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira za dvije trećine. 

Izvadite palentu iz pećnice pa preko nje ravnomjerno rasporedite smjesu s kupusom. 
Aluminijskom folijom prekrijte površinu tepsije.

Vratite u pećnicu, pojačajte temperaturu na 230°C i pecite s uključenim donjim grillom oko 15 minuta.
Potom uklonite foliju pa pecite još oko 5 minuta, dok se površina kupusa malo ne zarumeni.

Izvadite iz pećnice i poslužite toplo.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.