Banoffee torta

Sastojci:
/za kalup promjera 23 cm

Kora:
225 g keksa Digestive
100 g maslaca

Mliječni karamel:
400 g kondenziranog mlijeka
75 g maslaca
75 g smeđeg šećera

Krema:
2 banane
400 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica instant kave

krupno naribana tamna čokolada





Priprema:

Kora
Kekse sameljite, a maslac za  koru rastopite pa ga prelijte preko keksa. Smjesu promiješajte tako da se sav keks dobro natopi maslacem.

Pripremite kalup za pečenje. S malo maslaca premažite mu unutrašnjost, a zatim pobrašnite s malo brašna.

Natopljene kekse istresite na kalup pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite u tankom sloju po dnu, ali i oko 2 cm visoko po stranicama kalupa. Tako dobivenu koru stavite u zamrzivač na oko 10 minuta da se stisne.

Mliječni karamel
U neprijanjajuću visoku tavu stavite maslac i smeđi šećer. Miješajte stalno dok se šećer ne rastopi u maslacu. Dodajte kondenzirano mlijeko i čekajte, povremeno miješajući, da smjesa zakuha. Zatim, na  jakoj vatri i stalno miješajući, kuhajte smjesu jednu minutu kako biste dobili gusti mliječni karamel.

Dobiveni karamel istresite preko ranije ohlađene kore za kolač i ostavite da se hladi i malo stegne, oko sat vremena.

Banane narežite na tanke ploške. Jednu bananu rasporedite po površini karamela.

Krema
U većoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i instant kavu. Mikserom istucite smjesu u čvrsti šlag. Potom u šlag dodajte jednu preostalu bananu i mikresom je izradite u kremu. Dobivenu kremu istresite preko kolača i ravnomjerno je raporedite.

Po površini kreme izdašno posipajte krupno ribanu čokoladu.

Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku.
Poslužite hladno.


1 komentar:

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.