Ribollita (toskanska gusta juha s kruhom)

Sastojci: 
1 srednje veliki luk
1 stapka celera
1 srednje velika mrkva
1/2 glavice kelja
1 srednje veliki krumpir
1 lovorov list
200 g konzerve (pola konzerve) pelata
400 g bijelog graha iz konzerve (ili suhog graha, namočenog preko noći u vodi)
timijan, ružmarin
sol i papar
1 povrtna kocka za juhu
2 žlice maslinovog ulja
voda

4 šnite starog kruha (najbolje seoskog, iz krušne peći)

Priprema:

Luk, celer i mrkvu očistite pa ih zajedno u sjeckalici sitno nasjeckajte.
Grah procijedite pa polovicu predviđene količine zdrobite u pire, a drugu polovicu ostavite u zrnu.

Oprani kelj narežite na tanke rezance, a oguljeni krumpir na manje kockice.
Pelate također izradite u sjekalici u pire.

Maslinovo ulje zagrijte na umjerenoj vatri pa na njemu popržite luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Dodajte im začine - timijan, sol, papar, lovor i ružmarin, prodinstajte oko 1 minutu da začini puste miris pa sve podlijte pireom od rajčice. Pustite da prokuha pa dodajte grah (zrno i pire) i krumpir. Promiješajte i podlijte s oko 750 ml vruće vode u kojoj ste rastopili kocku za juhu. Kada juha zakuha dodajte narezani kelj. Sve promiješajte, smanjite jačinu vatre, napola poklopite i pustite da se juha lagano kuha oko 45 minuta tj. dok kelj i ostalo povrće ne omekšaju.

Na suhoj tavi tostirajte šnite kruha s obje strane.

Prije serviranja, na dno tanjura stavite tostiranu šnitu kruha i prelijte ga toplom juhom.




Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2019. Pokreće Blogger.