/za 4 porcije
1/2 kg pilećih prsa (file)
1 glavica žutog luka
1/2 crvene paprike, narezane na tanke trakice
5 većih šampinjona
1 svježa brokula
2 žlice brašna
2 žlice suncokretovog ulja
svježe mljeveni papar
1 žličica tostiranih sjemenki sezama
Umak:
3 žlice sojinog umaka
1 žličica gustina
2 žličice meda
1 češanj češnjaka
1/2 povrtne kocke za juhu
1 žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice sezamovog ulja
2 šalice kipuće vode
Priprema:
Pileća prsa narežite na što tanje ploške veličine zalogaja.
Meso je najlaške tanko rezati kada je poluzamrznuto. Nakon što ga izrežete, ostavite ga da se odmrzne i da poprimi sobnu temperaturu.
Brokulu raskidajte na cvjetove, a šampinjone razrežite na četvrtine ili šestine (ovisno o veličini). Mrkvu ogulite pa je prema želji narežite na vrlo tanke prutiće, kolutiće ili trakice.
Luk sitno nasjeckajte.
U zdjelici pomiješajte sojin umak i žličicu gustina pa razmutite da nema grudica. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, đumbir, sezamovo ulje, med i povrtnu kocku. Prelijte kipućom vodom, promiješajte tako da se kocka rastopi i ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte meso s brašnom pa ga protresite tako da ga brašno obloži sa svih strana.
U woku dobro zagrijte žlicu suncokretovog ulja pa na njemu, na naglo, popržite piletinu tako da blago porumeni, oko 5 minuta.
Piletinu potom izvadite na tanjur i ostavite sa strane, a u istom vrućem woku - uz dodatak žlice suncokretovog ulja, pomiješajte povrće (luk, papriku, gljive i brokulu). Kratko dinstajte na jakoj vatri dok gljive ne omekšaju, oko 4 minute.
Povrće prelijte ranije pripremljenim sojinim umakom, promiješajte, smanjite na srednje jaku vatru i zakuhajte stalno miješajući. Kuhajte još oko 2 minute tj. dok se umak ne ugusti. Na kraju dodajte pečenu piletinu, začinite prema ukusu sa svježe mljevenim paprom, promiješajte i kuhajte još oko 30 sekundi, da se piletina zagrije i prožme okusima.
Poslužite uz vruću kuhanu rižu. Prije serviranja posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama.
Nema komentara:
Objavi komentar