Stollen - božićni kruh od svježeg sira i marcipana

Sastojci: 
/za oko 30 šnita

Prhko tijesto:
375 g pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
1/8 žličice mljevenog klinčića
1/8 žličice mljevenog kardamoma
1/8 žličice mljevenog đumbira
1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/8 žličice mljevenog cimeta
1 vrećica (12 g) arome korice naranče
2 srednje velika jaja, sobne temperature
100 g omekšalog maslaca (sobna temperatura)
250 g svježeg posnog sira
100 g mljevenih badema

Nadjev:
275 g grožđica
75 ml ruma
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
200 g marcipan mase
50 g  maslaca

Premaz i posip:
100 g maslaca
50 g šećera
25 g šećera u prahu





Priprema:

Nadjev
Grožđice u rumu pripremite unaprijed, najbolje večer prije. Pomiješajte grožđice i rum pa ih ostavite preko noći.
Koricu naranče i limuna sitno nasjeckajte.

Lim za pečenje obložite s tri sloja papira za pečenje. Električnu pećnicu zagrijte na 250°C (na 230°C ako je na vrući zrak).

Marcipan pomiješajte s maslacem, raspodijelite u tri jednake porcije i svaku porciju izvaljajte u valjak ("glistu") duljine oko 35 cm.

Prhko tijesto
U većoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte šećer i vanilin šećer, sol te sve navedene začine - klinčić, kardamom, đumbir, muškatni oraščić, cimet. Pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte svježi sir, jaja i maslac. Mikserom sa spiralnim nastavcima izradite tijesto, najprije na najslabijoj brzini, a potom na najjačoj.

Tijesto izvadite iz posude pa na lagano pobrašnjenoj površini u tijesto umijesite bademe, kandiranu koricu limuna i naranče i grožđice namočene u rumu. Tijesto potom podijelite na tri jednaka dijela pa ih oblikujte u valjke duljine 35 cm.

Valjke tijesta malo spljoštite po dužini. Na svaki od njih po dužini položite po jedan valjak od marcipana pa ga zarolajte u tijesto. Tako ćete dobiti tri jednaka punjena valjka.

Dva punjena valjka položite tijesno jedan do drugoga na lim za pečenje. Treći punjeni valjak stavite preko njih točno na sredinu.

Tako oblikovano tijesto stavite peći  ranije zagrijanu pećnicu (srednji nivo). Kad ste stavili tijesto na pečenje, smanjite temperaturu pećnice na 180°C (160°C na vrući zrak). Pecite 65 minuta.

Preljev i posip
U lončiću rastopite maslac.
Vrući, tek izvađeni kolač odmah pomoću kista premažite maslacem i posipajte ga šećerom (kristal). Kolač ostavite na kuhinjskoj rešetki da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni kolač pomoću sita posipajte šećerom u prahu.




Stollen se dobro zapakiran i na hladnom mjestu može čuvati oko dva tjedna.

Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2019. Pokreće Blogger.