Medena pita

Sastojci: 

Kore:
50 g maslaca, sobne temperature
150 g šećera
2 jaja, sobne temperature
3 žlice bagremovog meda
450 g prosijanog glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice cimeta

Krema:
200 ml + 300 ml mlijeka
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice bagremovog meda
4 žlice glatkog brašna
1 žliac griza
200 g maslaca, sobne temperature



Priprema:

Kore
U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, med i šećer.  Uklonite s vatre i malo ohladite smjesu. U manjoj zdjelici razmutite jaja pa ih umiješajte u mlaku smjesu meda i maslaca.

Pećnicu zagrijte na 160°C.

U većoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Prelijte ih smjesom od maslaca pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte prozirnom folijom pa odložite u hladnjaku barem pola sata.

Ohlađeno tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik 20 cm x 30 cm tj. na veličinu lima za pečenje. Kore će biti nešto deblje. Kako biste ih lakše razvaljali, položite ih preko jednog lista masnog papira. Tako razvaljane kore, jednu po jednu, zajedno s masnim papirom prebacite na lim za pečenje. Površinu kora prije pečenje izbodite vilicom za pečenje. Pecite ih, jednu po jednu, u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta tj. dok samo blago ne porumene.

Pazite da kore ne pregore. Ako je potrebno, skratite vrijeme pečenja jer su sve pećnice različite.

Pečene kore izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.




Krema
U 200 ml mlijeka dodajte šećer, brašno, griz, med i vanilin šećer pa sve pjenjačom dobro izmiješajte kako biste bili sigurni da u smjesi nema grudica.

Preostalih 300 ml mlijeka zakuhajte na laganoj vatri. U vrelo mlijeko lagano ulijevajte smjesu s gustinom, stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte, neprekidno miješajući, dok se krema ne ugusti.

Kremu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada se krema dovoljno ohladila (može biti mlaka), pripremite maslac tako da ga mikserom pjenasto izradite. Tako izrađen maslac umiješajte u kremu pa je dodatno izmiksajte.

Na pladanj za kolač postavite prvu koru. Premažite je s trećinom kreme i poklopite drugom korom. Ponovite potupak i s drugom i trećom korom. Četvrtom korom na kraju prekrijte zadnji sloj kreme. Kolač ostavite na hladnome da se kore opuste, a krema stegne.

Po želji, kolač prije serviranja posipajte šećerom u prahu i / ili čokoladnom glazurom.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.