225 g samodizajućeg brašna
1 žličica praška za pecivo
40 g šećera
40 g omekšalog maslaca, narezanog na komadiće
1 jaje, umućeno
oko 270 ml mlijeka
1 žličica limunovog soka
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 220°C.
Ostavite lim za pečenje u pećnici, kako bi se zagrijao.
U mlijeko dodajte limunov sok pa ga kratko zagrijte na vatri ili u mikrovalnoj pećnici, da se samo malo zgruša.
U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i komadiće maslaca. Pjenjačom ili kuhačom (može i u multipraktiku) zamiješajte smjesu kako bi postala jednolična i mrvičasta. Ovo možete napraviti i rukama, ali se ne preporučuje previše mijesiti kako se smjesa ne bi zagrijavala.
Dodajte umućeno jaje i malo mlijeka pa miješajte kuhačom da se smjesam poveže.
Ako želite, možete ovdje u smjesu dodati malo vanilijinog ekstrakta.Postepeno dodajte i ostatak mlijeka, ali pazite da ne pretjerate. Smjesa treba biti mekša, ali ne i razvodnjena jer je u tom slučaju nećete moći narezati na šnite.
Lim za pečenje izvadite iz pećnice pa na njega stavite masni papir.
Od tijesta oblikujte loptu, položite je na pripremljeni lim za pečenje. Loptu rukama malo spljoštite, na oko 4 cm debljine. Tijesto zatim zarežite na površini šestine, tako da dobijete šest jednakih trokuta.
Pecite u gornjem dijelu pećnice do 10 minuta tj. dok skonsi samo blago ne porumene.
Skonse je najbolje konzumirati isti dan i dok su topli, uz marmeladu ili med.
Međutim, možete napraviti i duplu smjesu pa višak zamrznuti. Ponovnim zagrijavanjem u pećnici vraća im se svježina i prhkost.
Nema komentara:
Objavi komentar