20120305

Špageti carbonara

Jeste li znali da su se porcije u restoranima diljem Italije, kad je tjestenina u pitanju, u posljednjem desetljeću smanjile sa oko 180 g tjestenine po osobi na 80 g? Osobito u ljetnim mjesecima, kad stiže Ferragosto. Pitamo se zašto. :D
Cijena, naravno, ostade ista. Jer to je cijena mršavljenja s kojom se većina nas kad tad treba suočiti. Eh, živote. No, otom-potom. Karbonizirana slaninico, ti si na redu!


Sastojci:
400 g špageta (No. 3)
100 g slanine, narezane na kockice
50 g ribanog parmezana ili pecorina
2 žumanjka
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Špagete skuhajte al dente u slanoj vodi.
U dubljoj i većoj tavi, na vrućem maslinovu ulju popržite slaninu dok ne postane hrskava. Posolite malo i dobro popaprite. Dodajte špagete i dobro promiješajte.

U manjoj posudici žumanjke dobro umutite  te njima prelijte špagete. Dodajte i ribani parmezan (može i pecorino). Ponovno dobro promiješajte. Ako je smjesa presuha dodajte još jedan žumanjak ili malo vruće vode. Na laganoj vatri miješajte dok se sastojci dobro ne povežu.

Prilikom serviranja posipajte s još malo parmezana. Za one koji vole pikantnije, tu je prilika za još malo papra!

Poslužite uz neko laganije crno vino.

1 komentar:

  1. carbonaru dugo nisam voljela, ali nekako s vremenom, malo pomalo počela sam je obožavati
    ja koristim špagete No.5, ali to je vjerojatno stvar ukusa, ostalo manje više isto

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...