4 crvene jabuke, oprane
250 g smeđeg šećera
110 ml vode
1 žlica octa
25 g maslaca
- 4 drvena štapića (malo deblji štapići za ražnjiće ili štapići za jelo u kineskoj kuhinji, naoštrenog vrha)
Priprema:
Probodite svaku jabuku drvenim štapićem, odozgo kroz mjesto za peteljku.
U loncu pomiješajte smeđi šećer i vodu te stavite na vatru da se šećer otopi. Kad smjesa zakuha, dodajte ocat i maslac, promiješajte i ukuhavajte na laganoj vatri još oko 7 do 10 minuta.
Kako biste bili sigurni da je karamel gotov, u zdjelicu s malo hladne vode uspijte 1 žličicu vrelog karamela. Ako se karamel istog trena stisne, spreman je za upotrebu.
U vrući karamel ravnomjerno umočite jabuke na štapiću sa svih strana te ih položite na pladanj da se ohlade.
Kada se karamel potpuno ohladio i stvrdnuo, jabuke su spremne za posluživanje.
U karamel možete dodati i jestive boje.
Također, nakon što ih umočite u karamel, možete ih dodatno umočiti i u sjeckane lješnjake, orahe i sl.
Nema komentara:
Objavi komentar