1 veća vezica svježeg bosiljka
1 srednje veliki luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
1 kg zrelih rajčica / ili 800 g konzerviranih pelata
maslinovo ulje
1 žlica balzamičnog octa (ili crvenog vinskog octa)
480 g suhih spaghetta
15 g ribanog parmezana
Priprema:
Listove bosiljka grubo nasjeckajte, a stabljike sitnije.
Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu 1 žlicom maslinovog ulja pa na njemu popržite sitno nasjeckani luk oko jednu minutu. Dodajte češnjak i stabljike bosiljka i pržite 2-3 minute pa umiješajte pelate i ocat. Posolite i popaprite pa kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.
Umiješajte listove bosiljka, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne ugusti. Po želji, smjesu štapnim mikserom izradite u glatki umak.
U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli. Skuhajte tjesteninu al dente, prema uputama s pakiranja.
Kad je tjestenina gotova, procijedite je, ali tako da sačuvate oko 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Tjesteninu umiješajte u pripremljeni umak od rajčice i po potrebi dodajte vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Poslužite toplo s naribanim parmezanom i svježim mladim listićima bosiljka.
Nema komentara:
Objavi komentar