Tjestenina s muškatnom tikvom i krumpirom

Sastojci:

1/2 srednje velike muškatne tikve (butternut)
2 velika krumpira
1 veći žuti luk
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog bosiljka
1/2 žličice hvarskog začina
1 češanj češnjaka, protisnut
1/4 žličice mljevenog crnog papra
20 g pancete, sitno narezane na kockice
1 kocka za povrtnu juhu
1 žlica koncentrata od rajčice
300 g suhe tjestenine tipa spaghetti, tagliatelle ili linguini
1 žličica ribanog parmezana +  po želji dodatno za posipanje
sol po ukusu
voda za podlijevanje


Priprema:

Muškatnu tikvu i krumpir ogulite pa ih narežite na kockice ruba oko 2 cm. Luk ogulite i sitno nasjeckajte.

U većem loncu zakuhajte vodu, posolite i skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja.

U međuvremenu, u dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite luk, dok ne postane staklast. Dodajte papar i promiješajte. Dodajte muškatnu tikvu i krumpir i pržite na laganoj vatri, povremeno protresajući tavu, dok povrće blago ne porumeni.

Začinite povrće bosiljkom, češnjakom i hvarskim začinom, dodajte pancetu i kratko prodinstajte pa podlijte s oko 250 ml vode i promiješajte. Kada povrće ponovno zakuha, dodajte povrtnu kocku i koncentrat od rajčice. Miješajte dok se kocka u potpunosti ne rastopi. Podlijte s još jednom čašom vode i promiješajte. Smanjite vatru na najmanje, djelomično poklopite tavu i pustite da se povrće kuha oko 15 minuta. Povremeno promiješajte sadržaj.

U tom vremenu povrće će omekšati, a dio vode ispariti pa će se i umak malo ugustiti, ali bi i dalje trebao "ostati na rjeđoj strani". Imajte na umu da će tjestenina, kada je dodate povrću, popiti dio vode. Ako je previše vode isparilo, a umak postao pregust, podlijte ga s vodom u kojoj se kuhala tjestenina.

Tavu s gotovim povrćem uklonite s vatre pa povrću umiješajte žličicu ribanog parmezana. Promiješajte. Po potrebi dosolite.

Ocijeđenu tjesteninu umiješajte u tavu s povrćem. Servirajte toplo. Tjesteninu na tanjuru možete dodatno posipati ribanim parmezanom.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.