Galette sa šljivama Jacquesa Pepina

Sastojci:

Tijesto:
180 g glatkog brašna
170 g maslaca
1/4 žličice soli
1/3 šalice vrlo hladne vode (80 ml)

Punjenje:
50 g + 60 g šećera
3 žlice mljevenih badema
3 žlice brašna
1 kg krupnih šljiva iste ili različitih sorti, očišćenih od koštica i razrezanih na četvrtine
3 žlice neslanog maslaca, u komadićima
6 žlica kvalitetnog džema od šljive, marelice ili maline (protisnutog kroz cjedilo u slučaju da ima sjemenke)
1 žličica smeđeg šećera (demerara ili turbinado)



Priprema:

Tijesto:
U multipraktiku vrlo kratko (na svega 10-ak sekundi) promiješajte brašno, maslac i sol. Maslac bi nakon procesa trebao još uvijek biti  djelomično u komadićima. Dodajte ledenu vodu pa nastavite miješati u multipraktiku još 5-10 sekundi tj. dok se ne oformi jedinstvena smjesa. Maslac bi još trebao biti vidljiv.

Izvadite tijesto iz multipraktika te ručno od njega napravite kuglu pa je spljoštite na debljinu od oko 3 cm. Tako dobiveni "disk" umotajte u plastičnu foliju pa ga ohladite u hladnjaku, oko pola sata.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Između dva papira za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu oko 3 - 5 mm. Razvaljano tijesto zajedno s papirnatom podlogom, prebacite na lim za pečenje.


Punjenje:
U posudi pomiješajte 50 g šećera s mljevenim bademima i brašnom pa mješavinu ravnomjerno rasporedite po površini tijesta, ostavljajući sa svih strana oko 4 cm od ruba neposipanim. Raporedite šljive na posipanu površinu pa na njih iskidajte komadiće maslaca. Posipajte šljive preostalim šećerom (60 g).

Rubove tijesta bez nadjeva presavijte prema unutra tako da njima preklopite šljive i tako obrubite kolač. Ako je tijesto prehladno, pričekajte da se malo zagrije kako biste izbjegli pukotine tijekom savijanja. Obrub potom ravnomjerno posipajte smeđim šećerom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta, tj. dok šljive potpuno ne omekšaju, a kora se zarumeni.

Voće na pečenom kolaču ravnomjerno premažite džemom.

Prije serviranja ohladite kolač na sobnoj temperaturi.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.