Pečeno pile s limunom i ružmarinom (Jamie Oliver)

Sastojci:

1 cijelo domaće pile (oko 2 kg)
sol
svježe mljeveni papar
1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na 4 cm velike komade
1 veliki limun, neprskani
1 cjeli češnjak, razdvojen na češnjeve i očišćen
1 manja vezica  svježeg timijana, u grančicama
maslinovo ulje
1 manja vezica svježeg ružmarina, odvojiti listiće


Priprema:

Večer prije pile dobro natrljajte solju i paprom, prekrijte ga folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.

Električnu pećnicu zagrijte na 190°C

U većem loncu zakuhajte vodu i posolite je s pola žlice soli.

U kipuću vodu stavite očišćeni, oprani i narezani krumpir, zajedno s cijelim limunom i češnjevima češnjaka. Kuhajte 12 minuta. Kuhani krumpir izvadite na cjediljku i ostavite jednu minutu na zrak da se malo prosuši.

Prosušeni krumpir istresite na veću tavu pa ga tavu nekoliko puta protresite tako da površina krumpira postane pomalo "čupava". Zbog toga će tijekom pečenja u pećnici krumpir biti hrskaviji.

Površinu još uvijek vrućeg limuna izbockajte čačkalicom.

Pile izvadite iz pećnice i lagano ga utapkajte papirnatim ubrusom. Polijte po njemu malo maslinovog ulja pa ga rukama utrljajte po cijeloj površini. Unutrašnjost pileta napunite skuhanim češnjakom, grančicama timijana i ružmarinom pa na kraju umetnite i cijeli, ranije izbockani limun. Stavite pile na lim za pečenje i pecite u ranije zagrijanoj pećnici 45 minuta.

Izvadite pile iz pećnice i premjestite ga na tanjur. U masnoću koju je pile ispustilo na lim za pečenje ubacite kuhani krumpir i dobro sve promiješajte kako bi se krumpir obložio masnoćom. U sredini lima oslobodite prostor tako da možete vratiti pile pa sve zajedno vratite u pećnicu na još 45 minuta tj. dok pile i krumpiri ne poprime zlatnorumenu boju. Pile je gotovo kada se meso nadbatka može vrlo lako odvojiti od kosti.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.