Tijesto za empanade (osnovni recept)

Sastojci:

360 g oštrog brašna
1/3 žličice soli
170 g maslaca (neslanog)
1 jaje
100 do 120 ml vode ili mlijeka (prema potrebi tijesta)


Priprema:

U multipraktiku pomiješajte brašno i sol, dodajte maslac pa nekoliko puta propulsirajte mješalicu. Dodajte jaje i postepeno dolijevajte vodu / mlijeko, stalno miješajući, sve dok se ne stvori gruda tijesta.

Prebacite tijesto na radnu površinu pa ga još ručno izradite u glatku, čvrstu masu. Po potrebi dodavajte još vode / mlijeka.

Podijelite tijesto na dva dijela, svaki zaoblite pa spljoštite u oblik diska.  Omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa okruglim kalupom promjera 15-18 cm izrežite krugove za empanade.


Ovako pripremljeno svježe tijesto može se u hladnjaku čuvati do 2 dana.
Također, možete ga i zamrznuti tako da izrezane krugove poslažete jedan na drugi, a između svakog stavite komad papira za pečenje.

Oblikovanje empanada:

Oko jednu punu žlicu pripremljenog punjenja za empanade stavite u sredinu svakog kruga (količina punjenja će varirati, ovisno o promjeru kalupa s kojim se rezali tijesto). U svakom slučaju, nemojte tijesto pretrpati punjenjem jer ćete ga teško moći zatvoriti.

Kako biste zatvorili empanade, presavinite krugove napola tako da punjenje bude u potpunosti preklopljeno. Rubove potom utisnite prstima ili vilicom, kako biste ih potpuno zatvorili. Ako imate poteškoća sa zatvaranjem, možete četkicom omočenom u bjelanjak premazati rubove kako bi se lakše zalijepili. Također, utisnute rubove možete i malo zarolati prema unutra kako bi se još bolje zatvorili, a i empanade će izgledati privlačnije.

Tako pripremljene empanade vratite u hladnjak na još oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Posložite empanade na lim za pečenje obložen masnim papirom. Prije pečenja, empanade pomoću četkice premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici od 18 do 20 minuta (ovisno o veličini empanada), tj. dok se dobro ne zarumene.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.