20110924

Sardinski ravioli (tradicionalni recept)

Sastojci (za 6 osoba):

Punjenje:
450 g ricotta sira
1/2 žličice šafrana u prahu
2 žumanjka
korica 2 limuna
3 žlice šećera
sol po ukusu

Tjestenina:
200 g brašna
3 jaja
voda
sol


Priprema:

Punjenje:
U posudi umiješajte sve navedene sastojke. Ako vidite da je smjesa prevodenasta (sir, ako nije dobro procijeđen, može je razvodniti), dodajte malo brašna da se zgusne.

Tjestenina:
Jajima dodajte brašno i dva prstohvata soli te miješajući polako dodavajte vodu, sve dok ne dobijete dovoljno čvrstu smjesu. Dobro umijesite te pustite tijesto da se odmori oko 20 minuta. Razvaljajte tijesto na tanko. Preko polovice tijesta naslažite hrpice punjenja za raviole, na razmak od 4 do 5 cm. Drugom, "nefilovanom" polovicom preklopite polovicu s punjenjem te prstima utisnite tijesto oko svakog punjenja tako da ravioli budu dobro zatvoreni. Potom izrežite raviole tako da prerežete tijesto po sredini između svakog punjenja, uzduž i poprijeko. Ako je potrebno, još malo utisnite rubove raviola, kako punjenje ne bi iscurilo.
Uvaljajte raviole u brašno kako ne bi bili ljepljivi.
U loncu zavrijte vodu. U kipuću vodu stavite raviole te prokuhajte. Ravioli su gotovi kada isplivaju na površinu. Procijedite raviole te ih pretresite u umak od rajčice i obilno posipajte sirom.

Grčki jogurt

Sastojci:


1 litra čvrstog jogurta, kupovnog

Pribor:
cjediljka
posuda
filter za kavu

Priprema:


Cjediljku umetnite u posudu nešto veću od same cjediljke. U cjediljku umetnite filter za kavu.
U filter ulijte jogurt te sve zajedno pokrijte prozirnom folijom.
Jogurt preko noći ostavite u hladnjaku (8 do 10 sati). Nakon što se jogurt ocijedio, kremastu masu koja je ostala u filteru koristite u receptima koji zahtijevaju grčki jogurt.

Tortilje s piletinom i kukuruzom

Sastojci:


Za piletinu:
1 žličica češnjaka u prahu
2 lovorova lista
1 žlica nasjeckanog luka
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
1 žličica crnog papra
1 žličica bijelog papra
500 g pilećih prsa, narezanih na trakice
sol po ukusu
1 žličica timijana (majčine dušice)

Za umak:
400 g kukuruza šećerca iz konzerve
sok od pola limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 svježa čili papričica
200 ml grčkog jogurta

tortilje

Priprema:


U multipraktiku izmiješajte sve začine koji su potrebni za pripremanje piletine. Potom u smjesu začina uvaljajte pileća prsa.

Na tavi zagrijte 2 žlice ulja te potom na njemu ispržite pileća prsa, dok se ne zarumene. Imajte na umu da bi sredina piletine trebala ostati meka.

Dok se piletina peče, pripremite umak. Sve sastojke (kukuruz, jogurt, čili, limunov sok i ulje) dobro izmiješajte tako da dobijete kremastu smjesu.

Na suhoj tavi zagrijte tortilje. Svaku tortilju premažite s većom količinom umaka te po njemu poslažite pileća prsa. Servirajte toplo.


Napuljski sendviči

Sastojci:

Punjenje:
100 g kuhane šunke
100 g čajne ili zimske kobasice
200 g mortadele
200 g provolone sira sa začinima
parmezan
tvrdi ovčji sir (npr. pecorino, paški ili livanjski)
3 tvrdo kuhana jaja


Tijesto:
500 g brašna
mlaka voda
1 paketić svježeg kvasca
250 ml mlijeka
2 žlice svinjske masti
sol, papar

Priprema:

Rastopite kvasac u toplom mlijeku, izlijte u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto te dodajte brašno. Umijesite. Polako dodavajte toplu vodu dok miješate. Potom dodajte sol, papar i mast. Još jednom zamijesite te pustite da tijesto odstoji oko 2 sata.

Kada se tijesto diglo, izvadite ga iz posude na radnu površinu te izvaljajte valjkom za tijesto na debljinu od oko pola centimetra.

Tvrdo kuhana jaja, kobasice i sir narežite na kockice te ih rasporedite po površini razvaljanog tijesta. Lagano ih pritisnite tako da se utisnu u tijesto. Obilno posipajte parmezanom, pecorinom i paprom. Urolajte tijesto u rolat te ga potom narežite na onoliko dijelova koliko želite napraviti sendviča.

Površinu svakog sendviča premažite s umućenim jajetom te pecite u pećnici na 180°C oko sat vremena. Servirajte vruće.

Tjestenina s patlidžanima i kozjim sirom

Sastojci:
1 patlidžan srednje veličine, narezan na kockice
80 ml maslinovog ulja
1 šalica sušenih rajčica namočenih u ulje
3 žlice peršina, sitno nasjeckanog
450 g Penne tjestenine
85 g kozjeg sira, izmrvljenog


Priprema:
Pećnicu zagrijte na 230°C.
U cjediljku stavite kockice patlidžana koje ste prethodno lagano posolili te pustite patlidžan da tako odstoji oko pola sata. Sol će iz patlidžana izvući višak vode.

U posudu ulijte maslinovo ulje, dodajte patlidžan te protresite tako da se patlidžan dobro obloži uljem. Potom patlidžan istresite u lim za pečenje te stavite u pećnicu da se peče oko 20 minuta.

U multipraktiku izmiksajte sušene rajčice, peršin i 2 žlice ulja.
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi. Procijedite. Dodajte joj patlidžan i umak od rajčice te dobro protresite.
Posipajte kozjim sirom i servirajte toplo.


Rum kuglice s orasima


Sastojci:
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg šećera
25 dkg mljevenog keksa (Petit beurre)
čašicu ruma (2,5 dcl)
25 dkg naribane čokolade
20 dkg maslaca ili margarina

šećer ili čokoladne mrvice za ukras

Priprema:
Sve dobro izmješati u jednoličnu smjesu i raditi kuglice.
Urolati ih u kristal šećer ili čokoladne mrvice.


Kuglice od lješnjaka


Sastojci:
9 dkg šećera
9 dkg čokolade, naribane
9 dkg lješnjaka, mljevenih
2 bjelanjka

čokoladne mrvice ili kokosovo brašno za ukras


Priprema:
Sve sastojke izmiješati, oblikovati kuglice i uvaljati u čokoladne mrvice ili kokosovo brašno.

20110923

Bakin kolač od jabuka, cimeta i grožđica


Sastojci:
1 šalica brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice soli
1 šalica bijelog šećera
1 jaje
1/4 šalica ulja
2 šalice oguljenih i nasjeckanih jabuka
1/2 šalice nasjeckanih oraha
1/2 šalice grožđica ili datulja



Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite tepsiju. U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
U manjoj posudi izmiksajte šećer, jaje i ulje. Umiješajte prosijane sastojke. Dodajte jabuke, orahe i grožđice.
Pecite oko 55 do 60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (ili dok vam čačkalica, kad je zabodete u tijesto, ne izađe čista).

20110918

Kolač bez jaja, maslaca i mlijeka


Sastojci:

    3 šalice brašna
    2 šalice šećera
    6 žlica gorkog kakaa
    2 žličice sode bikarbone
    2 žličice praška za pecivo
    2/3 šalice ulja (suncokret)
    2 šalice vode
    2 žlice alkoholnog octa
    2 žličice ekstrakta vanilije



Priprema:


U velikoj zdjeli promiješajte sve suhe sastojke.
U drugoj zdjeli umiješajte sve mokre sastojke.
Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok ne dobijete glatku masu.
Istresite smjesu u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (običnu, za kuglof ili modle za muffine.. po želji)
Pecite na 175°C oko 20 do 25 min. Pustite da se ohlade u tepsiji. Ohlađeno ukrasite slastičarskim mrvicama ili mrvicama čokolade.

Kocke od maka


Sastojci:


TIJESTO:
• 2 šalice brašna
• 2 šalice šećera
• 2 šalice mlijeka
• 20 dag mljevenog maka
• 2 jaja
• 20 dag margarina
• 1 pecilni prašak

KREMA:
• 10 dag čokolade
• 5 dag kakaa
• 3 žlice šećera
• 2 jaja
• 1 žlica ruma
• 10 dag margarina



Priprema:


TIJESTO:
Pjenasto izmješati jaja sa šećerom, dodati omekšani margarin. Naizmjenice dodavajte brašno i mlijeko, na kraju mak i pecilni prašak.

KREMA:
Izmješajte jaja sa šećerom, dodajte rum i kakao i stavite na laganu vatru. Kad se zagrije dodajte čokoladu i margarin i malo prokuhajte da se svi sastojci povežu.
Prelijte preko ohlađenog tijesta i posipajte mljevenim orasima.





Fritule s grožđicama


Sastojci:
500 g brašna
20 g kvasca
2 jaja
80 g grožđica
50 g šećera
25 g šećera u prahu
20 g maslaca
1,5-2 dl mlijeko
0,5 dl rakije
korica od limuna
sol
5 dl ulja za prženje

Priprema:

U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna.

U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Dodati ga u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.

Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.




Brzi čupavci


Sastojci:
čajni kolutići (parni broj)
gotov čokoladni namaz (Linolada, Nutella), a ako imate viška volje možete i sami skuhati nekakvu brzu kremu
kokos
malo kave i ruma


Priprema:
Po dva kolutića umočite u mješavinu kave i ruma (može i mlijeko umjesto ruma), zatim jedan kolutić namazati čokoladom, poklopiti ga s drugim i uvaljati u kokos.
I tako dok ne potrošite sve kolutiće.


Savjet:
Slastica je za jesti najbolja drugi dan, kad odstoji u hladnjaku i omekša malo, ali nije uvjet.

Koestlinovi kolutići su super za ovo.

Meksički rižoto

Sastojci:
1 žlica suncokretovog ulja
2 luka srednje veličine, sitno nasjeckana
300 g piletine bez kosti, narezana na manje komadiće
1 šalica bijele riže kraćeg zrna
1 mala konzerva rajčice u komadićima (400 g)
1/2 žličice čilija u prahu
1/4 žličice soli
1 kocka pileće juhe
1 konzerva meksičke mješavine (grah, kukuruz šećerac, mrkva, grašak)

Priprema:
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk te dinstajte dok ne omekša, oko 5 min.
Dodajte u vodi rastopljenu pileću kocku i piletinu, rižu, 1/2 konzerve rajčice, čili. Zakuhajte pa smanjite vatru i pustite da se kuha, poklopljeno, još oko 25 minuta.
Dodajte preostalo povrće i pustite da se ukuhava još oko 5 minuta.
Umiješajte preostalu rajčicu, kuhajte još oko minutu, dosolite po potrebi te servirajte toplo.

Banana split pita

Sastojci:
1 vrećica praha za puding od vanilije
mlijeko i šećer (količina koliko piše u uputama na vrećici pudinga)
2 šalice jogurta
2 banane, srednje veličine
2 šalice ananasa u komadićima (iz konzerve)
1 žlica ekstrakta od vanilije
1/2 šalice sjeckanih pekan oraha (ili običnih oraha)
tučeno slatko  vrhnje za ukrašavanje


Priprema:
Puding i šećer ukuhajte u mlijeku, dok ne postane čvrst i gust. Izlijte ga u kalup za pitu, on će poslužiti kao kora za kolač. Rasporedite banane preko pudinga.
Ananas iz konzerve dobro procijedite te ga malo i pritisnite da se i sok iz komadića dobro iscijedi. Rasporedite ananas po bananama.
Po vrhu ukrasite ohlađenim tučenim vrhnjem te posipajte sjeckanim pekanom.
Dobro ohladite te servirajte.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...