Pita kruh (flatbread)

Sastojci: 
/za 4 pite promjera 20 cm

2 1/2 šalice bijelog brašna, prosijanog
1/4 šalice integralnog brašna, prosijanog
2 1/4 žličice instant kvasca
1 1/2 žličica soli
1 šalica mlake vode
1/4 šalice jogurta sobne temperature
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice šećera
1 1/2 žlica rastopljenog maslaca (neslanog)
krupna morska sol

Priprema:

Prosijte dvije vrste brašna kroz sito.

U zdjeli  kuhinjskog robota ili velikoj zdjeli za miksanje ručnim mikserom pomješajte oba brašna, kvasac i sol. 

U manjoj zdjelici pomiješajte vodu, jogurt, žlicu ulja i šećer i dobro miješajte dok se šećer ne rastopi.

Uključite mikser na najsporiju brzinu pa uz pomoć nastavka za dizana tijesta polako umiješajte tekuću smjesu u smjesu s brašnom. Miksajte oko 2 minute tj. dok se svo brašno ne umiješa. Povećajte brzinu miksera na srednje jaku brzinu i mijesite tijesto dok ne postane glatko  i elastično i dok se ne počne bez ljepljivih ostataka odvajati od bočnih stjenki posude, oko 8 minuta.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu plohu i mijesite rukama još oko pola minute, formirajući kuglu.

Prekrijte tako oblikovano tijesto plastičnom folijom (ili ga stavite u čistu zdjelu s poklopcem) i ostavite na toplom da se diže, oko 90 do 120 minuta. Tijesto će se u tom razdoblju poduplati.

Savjet: Ako ne planirate jesti pitu jednu po jednu istom što ih ispečete, već ih planirate servirati sve odjednom, postavite rešetku pećnice na srednju razinu, a pećnicu zagrijte na 90°C. U tako zagrijanoj pećnici ćete održati toplinu pečenih pita, dok druge još pečete.

Odležano tijesto  podijelite na četvrtine. 

Uzmite jednu četvrtinu pa rukama oblikujte jednoličnu kuglicu. Ponovite postupak s ostale tri četvrtine. Oblikovane kuglice ostavite da odstoje još 10 minuta.

Gusenu tavu (tavu od lijevanog željeza)  premažite s malo ulja i dobro je zagrijte na srednje jakoj vatri (potrebno je oko 5 minuta). 

U međuvremenu pomoću valjka za tijesto kuglicu ranije oblikovanog tijesta na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte u krug promjera oko 20 cm. Pripazite da debljina u svim dijelovima kruščića bude podjednaka.  Po potrebi tijekom valjanja dodatno pobrašnite i radnu plohu i površinu tijesta.

Vilicom izbockajte čitavu površinu tijesta.

Pomoću kuhinjskog papira prebrišite eventualni višak ulja sa zagrijante tave. Na tavi treba biti samo tanak masni film.

Pošpricajte malo vode po površini razvaljanog kruščića pa ga položite na tavu, s pomočenom stranom prema dolje. Potom pošpricajte i gornju stranu kruščića. Poklopite poklopcem i pecite na srednje jakoj vatri dok se kruh ne počne lagano napuhivati, a na donjoj strane se ne počnu pojavljivati rumeni krugovi, oko 2 do 4 minute

Okrenite kruščić, ponovno poklopite tavu, i pecite još 2 - 4 minute
Ako se na kruhu pojave veliki zračni džepovi, pažljivo ih pomoću vilice ili dužeg bambusovog štapića probušite kako bi se ispuhali. Pazite da vas vruća para iz zračnih džepova ne opeče!

Tako pečenu pitu s jedne strane premažite sa žličicom rastopljenog maslaca i prema želji i ukusu posipajte krupnom morskom soli. Poslužite odmah ili  odložite na vatrostalnom tanjuru u ranije zagrijanoj pećnici kako biste ih zadržali toplima dok se ostale pite ne ispeku.








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.