Tortilje od pšeničnog brašna

Sastojci:
/za 12 tortilja promjera 20 cm

370 g brašna
1 1/2 žličica soli
80 g margarina sobne temperature
180 ml tople vode + 2 žlice 
1 žličica suncokretovog ulja


Priprema:

U velikoj posudi za miksanje pomiješajte brašno i sol. Usitnite i dodajte margarin u brašno pa ga odgovarajućim nastavkom miksera  umiješajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu smjese.

Dodajte toplu vodu pa kukastim ili spiralnim nastavkom miksera zamiješajte smjesu dok ne postane kuglasta i jednolična i ne počne se odvajati od stijenki posude.

Prebacite zamiješano tijesto na radnu plohu i još ga rukama mijesite oko pola minute kako bi se formirala glatka jednolična kugla.

Podijelite tijesto na četvrtine pa svaku četvrtinu razdijelite na tri jednaka dijela. 
Svaki komad oblikujte u kuglicu i položite na tanjur.
Prekrijte folijom i stavite u hladnjak na barem 30 minuta, a najviše tri dana.

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Jednu po jednu kuglicu pomoću valjka tanko razvaljajte u tortilju promjera 20 cm. Tako razvaljane tortilje slažite jednu na drugu, ali tako da između svake položite komad masnog papira za pečenje nešto većeg od promjera tortilje, kako biste izbjegli da se tijesto slijepi.

Jako zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pomoću četkice je premažite s malo ulja. Ako u tavi završi previše ulja, obrišite ga pomoću kuhinjskog papira. Na tavi treba biti samo tanki masni film.

Odvojite tortilju od papira za pečenje i položite na vruću tavu. Pecite dok se tijesto ne počne napuhivati, oko 1 minutu. Okrenite tortilju na drugu stranu i pecite još 1 minutu. Kada se tortilja počne rumeniti prebacite je na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom.  Ponovite postupak s ostalim tortiljama. 





Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.