Domaći kruh sa sjemenkama

Sastojci:
45 g krupnih zobenih pahuljica
10 g suncokretovih sjemenki (neslanih)
10 g lanenih sjemenki
opcija: 10 g chia sjemenki
410 ml kipuće vode 
8 g suhog kvasca
1 žličica smeđeg šećera (može i tamniji i svjetliji, npr. muscovado ili demerara)
45 g  suncokretova ulja
2 žličice soli
580 g prosijanog oštrog brašna + prema još potrebi, ako tijesto bude previše ljepljivo

Dodatne opcije koje možete dodati u kruh: sjeckani orasi, pekan orasi, neslane bučine sjemenke, suhe grožđice ili brusnice...




Priprema:

Mješavinu sjemenki i zobi u velikoj zdjeli za miksanje prelijte kipućom vodom i ostavite 25 minuta da odstoji tj. da se mješavina malo ohladi. 
Kada se temperatura mješavine spusti ispod 43°C, umiješajte smeđi šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da kvasac odreagira i da se smjesa zapjeni.

Dodajte sol, ulje i prosijano brašno pa ga najmanjom brzinom miksera umiješajte u smjesu. Miješajte oko 5 minuta,  postepeno povećavajući do srednje brzine miksera. Ako se tijesto čini preljepljivim, dodajte malo brašna, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne počne odvajati do stijenke posude. Gotovo tijesto bit će meko i teško.

Lagano nauljite stijenke velike posude, a nauljenim rukama oblikujte kuglu od zamiješanog tijesta. Neka tijesto bude obloženo uljem sa svih stana. Položite ga u nauljenu posudu, prekrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite na toplom da se diže 60 minuta, tj. dok mu se volumen ne podupla.  Ja  poklopljenu posudu stavim u pećnicu na 50°C.

Obložite dno kalupa papirom za pečenje.

Kada je tijesto naraslo, pritisnite ga kako biste oslobodili zrak iz njega. Istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu pa ga rukama oblikujte u veknu veličine kalupa. 

Položite tijesto u pripremljeni kalup za kruh i nožem plitko po površini zarežite nekoliko poprečnih linija ili jednu dugu uzdužnu. Odložite kruh na toplom da se još jednom digne, oko 20 minuta. Tijesto se treba podići oko 3 cm iznad ruba kalupa.

Zagrijte pećnicu na 200°C, s uključenim donjim grijačem.

Pecite kruh u pećnici oko 35 minuta, na rešetci položenoj bliže donjem dijelu pećnice kako bi se ravnomjerno ispekao.  Ako vam tijekom pečenja površina kruha ipak počne prebrzo tamniti, labavo je prekrijte aluminijskom folijom. 

Da je kruh gotov znat ćete ako zvuči šuplje kada mu kucnete po površini kore. Ako imate kuharski termometar, temperatura u središtu kruha, kada je gotov, treba biti između 90°C i 93°C. 

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. 

Kruh će na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj kutiji ili vrećici ostati svjež dva do tri dana, a u hladnjaku do 10 dana.

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.