Kolač od lješnjaka i kave

Sastojci: 

3 jaja, sobne temperature
180 g šećera
200 g tostiranih mljevenih lješnjaka
85 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
60 ml vode
5 žličica instant kave (granule)
200 ml ulja (maslinovo, suncokretovo ili pola-pola)

Za natapanje biskvita:
2 žličice instant kave u granulama
60 ml vode

Za šlag:
5 žlica likera od kave
250 ml vrhnja za šlag, prethodno ohlađeno
5 žlica šećera u prahu
20-ak tostiranih lješnjaka, krupno nasjeckanih
20 g naribane tamne čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.  Namastite i masnim papirom obložite okrugli kalup za pečenje promjera 22 cm.

Električnim mikserom u većoj zdjeli pjenasto izradite jaja i šećer (oko 10 minuta miksanja).


U posebnoj većoj posudi pomiješajte lješnjake, prosijano brašno i prašak za pecivo.

U zdjelici pomiješajte kavu sa 60 ml vode (1/4 šalice)  tako da se granule rastope. 

Najmanjom brzinom miksera u smjesu s jajima najprije polako umiješajte ulje.

Potom polako i postepeno umiješajte mješavinu s lješnjacima pa nježno umiješajte i kavu.

Dobivenu smjesu presipajte u kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
Biskvit je gotov kad zabodeni drveni štapić iz tijesta izađe čist.

Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i položite na žičanu rešetku. 
Pomiješajte žličicu instant kave sa 60 ml vode, dobro promiješajte da se granule rastope pa time natopite biskvit i pustite ga da se dobro ohladi.

Prethodno ohlađeno vrhnje, zajedno sa šećerom u prahu, istucite u čvrsti šlag. Ako koristite gotovo slatko vrhnje, nemojte dodavati šećer.
U gotovi šlag polagano i ravnomjerno umiješajte liker od kave i krupno sjeckane tostirane lješnjake. 
Držite na hladnom dok se biskvit ne ohladi u potpunosti.

Šlag ravnomjerno rasporedite po površini hladnog biskvita i posipajte ribanom čokoladom. 
Kolač dodatno možete ukrasiti s malo posipanih sjeckanih tostiranih lješnjaka.








Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2019. Pokreće Blogger.