Sarma od puretine i govedine

Sastojci: 
1 glavica kiselog kupusa
300 g mljevene junetine
700 g mljevene puretine
2 režnja češnjaka
150 g riže
sitno sjeckani peršinov list
sol i papar
1 glavica luka, sitno nasjeckana 
1 žličica slatke mljevene paprike
100 g pancete (opcija)
1 jaje 
2 do 3 veća lovorova lista

50 g brašna
malo ulja
malo mljevene crvene paprike
1 žlica pirea od rajčice


Priprema:

Stino nasjeckani luk propirjajte na na tavi s malo ulja. 

Za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte dvije vrste mesa i začinite solju i paprom. Umiješajte i opranu rižu pa dodajte malo nasjeckanu pancetu (ovaj korak možete i izostaviti), mljevenu crvenu papriku, jaje i malo peršinovog lista.

Kad je luk na tavi poprimio žućkastu boju, dodajte mu sitno nasjeckani češnjak i popržite ga tek toliko da pusti miris.

Odvojite listove kupusa. Ako su donji dijelovi lista predebeli, stanjite ih nožem, a ako je kupus prekiseo ili preslan, kratko ga isperite pod mlazom vode.

Listove kupusa napunite smjesom i zarolajte u sarmu. 

Savjet: Odstranjene, zadebljale dijelove listova nemojte baciti nego ih dodajte u lonac u kojem ćete kuhati sarmu. Dobro utisnite krajeve kako se sarme tijekom kuhanja ne bi raspale. Veličina sarmi ovisi o veličini lista kupusa. Ako su listovi jako veliki, također ih možete ih nožem obrubiti na željenu veličinu.

Kupus koji ostane kao višak narežite na uske trakice pa polovicu tako dobivenih rezanaca položite na dno lonca za kuhanje sarme. Posložite sarme jednu do druge na dno lonca, a prema potrebi i jedne na druge, u više redova.

Ostatak narezanog kupusa rasporedite preko sarmi.
Dodajte lovorov list i, prema želji, ostatak pancete pa podlijte vodom toliko da prekrije sarme. Lonac poklopite i zakuhajte sarme. 

Kada sarme zavriju, smanjite vatru i kuhajte još oko 120 - 150 minuta. 

Pred kraj kuhanja napravite zapršku. U manjoj tavi na  zagrijano ulje dodajte brašno i uz miješanje ga pržite dok blago ne porumeni. Dodajte slatku mljevenu papriku i dobro promiješajte. Dodajte pire od rajčice, kratko miješajući propržite, pa ulijte malo hladne vode i dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu bez grudica. Nemojte dodavati toplu vodu jer će vam se zaprška odmah zgusnuti. Ostavite smjesu za zapršku još kratko na vatri, stalno miješajući, a čim se počne ugušćivati prelijte je preko sarme. 

Ostavite sarmu da kuha još oko 10 minuta.

Poslužite toplo uz pire od krumpira.

Savjet: Sarma je jelo koje može na hladnom biti i nekoliko dana. Štoviše, vrijeme joj samo poboljšava okus! Kako sarmu najčešće vežemo uz zimu, poklopljen lonac možete ostaviti na balkonu ili terasi. Pripazite samo da je dobro zaštićen, kako vam ulične mačke ne bi nanjušile poslasticu. 

Sarmu možete i zamrznuti i iz zamrzivača vaditi po potrebi.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.