za 4 porcije
1 glavica brokule
300 g junećeg buta
2 žlice naribanog đumbiovog korjena
3 režnja češnjaka
2 žličice vinskog ili jabučnog octa
1 žličica umaka od soje
1 žličica Gustina
1/2 žličice soli
2 žlice suncokretovog ulja
2 žlice Sambal Oeleka (ili 3 žlice Srirarha umaka)
1 manja glavica luka, sitno nasjeckanog
Priprema:
Barem dva sata prije kuhanja ručka stavite meso u marinadu:
Junetinu narežite duž mišićnih vlakana na trake širine oko 5 cm. Svaku traku potom poprijeko narežite na trakice širine oko 1 cm. U srednje velikoj posudi pomiješajte narezanu govedinu, đumbir, češnjak protisnut kroz drobilicu, žličicu vinskog octa, sojin umak, Gustin, 1/4 žličice soli i dobro promiješajte. Dodajte i jednu žličicu ulja.
Junetinu narežite duž mišićnih vlakana na trake širine oko 5 cm. Svaku traku potom poprijeko narežite na trakice širine oko 1 cm. U srednje velikoj posudi pomiješajte narezanu govedinu, đumbir, češnjak protisnut kroz drobilicu, žličicu vinskog octa, sojin umak, Gustin, 1/4 žličice soli i dobro promiješajte. Dodajte i jednu žličicu ulja.
Poklopite posudu i ostavite na hladom da se marinira.
U vrijeme kuhanja ručka:
U lonac s kipućom vodom stavite glavicu brokule i kuhajte oko 1 minutu ili dok voda ponovno ne zavri. Ocijedite i ostavite sa strane, ali sačuvajte 1 šalicu vode u kojoj se cvjetača kuhala.
U manjoj zdjelici pomiješajte Sambal Oelek i preostalu žličicu vinskog octa.
Na jakoj vatri dobro zagrijte wok ili dublju tavu. Dodajte jednu žlicu ulja pa na njemu kratko i naglo popržite sjeckani luk, oko 15-ak sekundi. Pogurajte luk na bočnu stranu woka, a u wok po dnu ravnomjerno u jednom sloju rasporedite junetinu. Pecite tako, ne miješajući, dvije minute tj. dok meso ne počne rumeniti. Potom kuhačom vratite luk na dno woka i, neprestano miješajući, pržite ga zajedno s mesom još oko dvije minute tj. dok meso ne porumeni sa svih strana (ne treba biti do kraja pečeno).
Umiješajte preostale 2 žličice ulja, posolite s 1/4 žličicom soli i miješajući pržite još oko 1 minutu.
Na kraju dodajte mješavinu Sambal Oeleka i vinskog octa, promiješajte i uz nastavak miješanja pržite oko jednu minutu. Dodajte brokulu koju ste rastavili na cvjetiće, promiješajte, podlijte sa šalicom vode u kojoj ste skuhali brokulu (oko 240 ml) i miješajte dok se meso ne skuha do kraja, a umak malo reducira.
Na kraju dodajte mješavinu Sambal Oeleka i vinskog octa, promiješajte i uz nastavak miješanja pržite oko jednu minutu. Dodajte brokulu koju ste rastavili na cvjetiće, promiješajte, podlijte sa šalicom vode u kojoj ste skuhali brokulu (oko 240 ml) i miješajte dok se meso ne skuha do kraja, a umak malo reducira.
Poslužite uz kuhanu rižu.
Nema komentara:
Objavi komentar