20150510

Pogača s mirisnim začinskim biljem

Sastojci:

435 g pšeničnog brašna
1 omot instant kvasca
1 žličica smeđeg šećera
2 razom pune žličice soli
3 žlice ulja
250 ml mlake vode
2 žlice nasjeckanog začinskog bilja (npr. vlasac, suhi peršin, majčina dušica, bosiljak, origano, ružmarin...)


Priprema:

U posudi pomiješajte prosijano brašno i instant kvasac. Dodajte šećer, sol, ulje i mlaku vodu pa sve pomiješajte mikserom, najprije kratko najmanjom brzinom, a potom oko 5 minuta najvećom brzinom, dok ne dobijete glatko tijesto.

Na ravnoj površini tijesto deblje razvucite u krug pa ga posipajte dijelom začinskog bilja. Preklopite ga, pa ponovno posipajte s malo bilja, pa ponovno preklopite. Ponovno ga utisnite tako da ga razvučete pa ponovite postupak dok ne potrošite sve začine. Potom ga temeljito ručno izmijesite, oblikujte u pogaču te ga položite u kalup za pečenje (lim ili vatrostalnu posudu).

Tako pripremljeno tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 80°C i ostavite ga da se diže sve dok mu se volumen ne udvostruči. Temperaturu pećnice zatim povećajte na 200°C, a nabujalu pogaču nakratko izvadite kako bi je kistom premazali s mlakom vodom. Vratite pogaču u vruću pećnicu i pecite oko 50 minuta. Tijekom pečenja pogaču povremeno namažite vodom.




Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...