20150517

Njujorški bagel

Sastojci (za 8 kom):

2 žličice suhog kvasca
1 1/2 žlica šećera
1 1/4 šalice tople vode
3 1/2 šalice (500 g) brašna, i još malo za zamjes
1 1/2 žličica soli

Za posip po izboru:

kim, krupna sol, češnjak u prahu, sitno sjeckani luk, mak, sezam...


Priprema:

Pomiješajte 1/2 šalice tople vode sa šećerom te dodajte suhi kvasac. Ostavite tako oko 5 minuta  pa promiješajte kako ne bi bilo grudica.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte smjesu s kvascem. Dodajte polovicu preostale vode pa sve dobro zamijesite. Ovisno o vrsti brašna koju koristite trebat ćete još dodati od 2 žlice do 1/4 šalice vode. Ono što trebate na kraju dobiti je čvrsto, ali vlažno tijesto.

Na pobrašnjenoj površini mijesite tijesto oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodavajte brašno kako bi tijesto postalo čvrsto i tvrdo. Premjestite tijesto u posudu obloženu masnim papirom, prekrijte krpom i ostavite na toplom oko 1 sat kako bi se tijesto udvostručilo u volumenu. Zatim premijesite tijesto i ostavite još 10 minuta da omori.

Pažljivo razdijelite tijesto na 8 jednakih komada. Svaki komad oblikujte u kuglu. Svaku kuglu potom lagano pritisnite o radnu površinu i kružnim pokretima oblikujte savršeno glatku lopticu.

Prst utisnite u malo brašna pa njime u sredini probušite lopticu i napravite "prsten" tj. bagel. Otvor malo raširite, tako da bude promjera oko 1,5 cm. Odložite tako pripremljeni bagel na lim za pečenje obložen masnim papirom pa postupak ponovite s ostalih 7 loptica.

Prekrijte peciva mokrom krpom (pazite da nije oprana deterdžentom jer će tijesto poprimiti okus!) pa ostavite da odmara još 10 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.

Široku i duboku (barem 10 cm)  tavu  napunite vodom i zakuhajte. Smanjite vatru kada zakipi. Kuhinjskom lopaticom premjestite jedan po jedan bagel u vodu (neka se ne dodiruju). Kada isplivaju na površinu, ostavite ih da se kuhaju oko 1-2 minute sa svake strane. Kuhane bagele odlažite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Ako želite posipati peciva s nekim od dodataka, učinite to čim ih izvadite iz vode i položite na masni papir. Premažite ih umućenim jajetom pa posipajte. Jaje je potrebno kako bi se posip dobro uhvatio na pecivo.

Pecite u pećnici 20 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.




Weight Watchers:
1 bagel = 5 bodova

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...