Kolač od sira i limete

Sastojci:

Baza:
180 g mljevenog graham keksa (može i petit beurre)
150 g rastopljenog maslaca
1/4 šalice šećera

Nadjev:
250 g mascarponea
400 g kravlje skute
1 1/4 šalice šećera
3 jaja
1/4 šalice brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
1 kiselo vrhnje (180 ml)
svježe iscijeđeni sok od 4 limete



Priprema:

Svi gore navedeni sastojci trebaju biti sobne temperature.

U posudi pomiješajte mljeveni keks i šećer te ih prelijte rastopljenim maslacem. Izmiksajte u jednoličnu smjesu (biti će rastresita). Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje te preko njega istresite smjesu s keksom. Jednolično je poravnajte te je stavite 8 minuta u pećnicu na 180°C .

U međuvremenu izradite nadjev. U većoj zdjeli pomiješajte mascarpone i skutu, dodajte šećer te mikserom dobro izradite da dobijete kremastu smjesu. Povremeno sastružite kremu s bočnih stijenki kako bi bili sigurni da se svi dijelovi smjese dobro izrade.

Postepeno umiješajte kiselo vrhnje, vaniliju, brašno i jaja te nastavite miksati dok smjesa ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte sok od limete pa još jednom sve dobro izmiksajte.

Pečenu koru izvadite iz pećnice, a kalup u kojem se nalazi potom izvana obložite aluminijskm folijom sve do gornjeg ruba. Kalup potom stavite u veću i dublju tepsiju pa u tepsiju ulijte toplu vodu do polovice visine okruglog kalupa s korom. Tako će se naš kolač peći u vodenoj kupelji.

Pripremljen sirni nadjev potom izlijte po zapečenoj kori od keksa pa kalup u vodenoj kupelji vratite u pećnicu na 180°C na 15 minuta. Zatim snizite temperaturu na 120°C i pecite kolač još 50 minuta.

Gotov kolač ohladite te ga stavite u hladnjak gdje treba odstajati barem 6 sati.







Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.