Povrtna kus-kus salata

Sastojci:

2 žlice ulja
1/4 žličice čili pahuljica
1 povrtna kocka za juhu
1 1/2 šalica vode
1 šalica kus-kusa (instant, marokanskog)

2 žlice ulja
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana na kockice
1 konzerva (400 g) slanutka
1/2 žličice soli
1/8 žličice mljevenog crnog papra
1/2 žličice češnjaka u granulama
1 žličica začinske mješavine za kus-kus ( npr. 1001 Delights iz Lidla)
1/2 šalice vode

1 žlica maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa 
ocijeđeni sok od pola većeg limuna

8 - 10 cherry rajčica, narezana četvrtine 
1 svježi krastavac salatar, narezan na kockice
1 avokado, narezan na kockice
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršinovog lista
1/4 šalice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice nasjeckanog lista mente



Priprema:

U manjem loncu zagrijte ulje pa na njemu rastopite kocku za juhu. Dodajte čili pahuljice, podlijte vodom i zakuhajte. Dodajte kus-kus, promiješajte, uklonite s vatre, poklopite lonac i ostavite sa strane da kus-kus upije vodu.

U tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko i na laganoj vatri popržite ljubičasti luk narezan na kockice. Slanutak iz konzerve procijedite i isperite pa dodajte na tavu. Pržite kratko, 2-3 minute, pa začinite solju i paprom, začinskom mješavinom za kus-kus, češnjakom u granulama. Promiješajte, podlijte s malo vode i ponovno promiješajte. Nakon što ponovno zakuha, dinstajte još oko 2 minute.

Promiješajte kus-kus koji je do sada već omekšao, razrahlite ga i pomiješajte sa slanutkom. 

U zdjelici pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i balzamični ocat.

Narezane rajčice, krastavac i avokado te usitnjeno začinsko bilje (listove peršina, mente i vlasca) dodajte kuskusu pa sve prelijte mješavinom s limunovim sokom. Sve dobro promiješajte. Prema potrebi dosolite ili dodatno popaprite.

Servirajte u većoj zdjeli za salatu.








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.