Irski kolač od jabuka

Sastojci:

Posip:

70 g oštrog brašna
35 g glatkog brašna
30 g krupnih zobenih pahuljica
90 g šećera
prstohvat soli
85 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće

Kolač:
115 g maslaca, sobne temperature
90 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 velika jaja, sobne temperature
3/4 šalice* oštrog brašna 
1/2 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica cimeta
2 prstohvata soli
3 žlice mlijeka
4 svježe jabuke, oguljene i narezane na tanke ploške (količina šećera u receptu prilagođena je korištenju nešto slađih jabuka)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.  
Okrugli kalup za pečenje premažite maslacem i pobrašnite (ili obložite papirom za pečenje).

Posip:

U zdjeli za miksanje pomiješajte dvije vrste brašna, zobene pahuljice, šećer i sol. 

U to dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Mikserom pomiješajte sastojke u jednoličnu, zrnatu smjesu. 

Ako koristite kuhinjski robot i trebate i dalje posudu za miksanje, smjesu pretresite u drugu zdjelu. Ako koristite ručni mikser, ovaj korak preskočite.

Smjesu potom ostavite da se do uporabe hladi u hladnjaku.


Kolač:

U posudi za miksanje pomiješajte maslac sobne temperature sa šećerom. Mikserom izradite pjenastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije te, miješajući na najmanjoj brzini, umiješajte jedno po jedno jaje.  
Dodajte i tri žlice mlijeka.   

U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke - dvije vrste brašna, prašak za pecivo, cimet i sol. Postepeno ih mikserom, također na maloj brzini, umiješajte u smjesu s jajima i miješajte dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu masu. 

Tako dobivenu smjesu izlijte u ranije pripremljeni kalup i poravnajte. Po površini potom  ravnomjerno posložite na ploške narezane jabuke. 

Preko jabuka zatim rasporedite ranije pripremljeni i ohlađeni mrvičasti posip. 

Pecite u pećnici 60 - 70 minuta tj. dok se površina ravnomjerno ne zarumeni. 

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prema želji, posipajte šećerom u prahu. 




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.