1/2 šalice* prirodnog, nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 šalice šećera
1/2 šalice vode
120 g čokolade za kuhanje, izlomljene na kockice
1 šalica mlaćenice (ili: 1 šalica mlijeka + 1 žlica alkoholnog octa)
4 jaja, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 1/2 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
3/4 žličice soli
225 g omekšalog maslaca
Za glazuru:
70 g maslaca
1/2 šalice šećera
1/4 šalice vode
2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
* 1 šalica = 240 ml
Zagrijte pećnicu na 170°C.
Kalup za mramorni kolač tanko premažite maslacem i pobrašnite.
U manjem lončiću pomiješajte pola šalice prosijanog kakaa, pola šalice šećera i jednako toliko vode pa stavite na laganu vatru i, stalno miješajući, dopustite da smjesa zavri. Potom uklonite s vatre pa umiješajte čokoladu razlomljenu na manje kocke i pustite da se rastopi. Smjesu još jednom promiješajte da postane glatka i jednolična pa ostavite lončić sa strane.
U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umutite mlaćenicu (ili mlijeko s octom), 4 jaja i 2 žlice ekstrakta vanilije. Ostavite sa strane. Smjesa će se u međuvremenu zgrudati i to je u redu.
U većoj zdjeli za miksanje prosijte dvije šalice oštrog brašna i šalicu glatkog brašna, dodajte 1 1/2 šalicu šećera, žličicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone i 3/4 žličice soli. Lagano mikserom promiješajte smjesu pa, također uz miješanje u niskoj brzini, postepeno dodajte kockice omekšalog maslaca.
Miješajte oko jednu minutu, odnosno dok ne dobijete jednoličnu, zrnatu smjesu. Dok je mikser i dalje na maloj brzini, postepeno smjesi s maslacem dodavajte ranije pripremljenu smjesu s jajima.
Povećajte potom brzinu na srednje jako i miksajte oko 3 minute, to jest dok smjesa ne postane glatka, svijetla i kremasta. Prema potrebi, na pola puta zaustavite miješanje paa spatulom skinite smjesu s rubova posude, a potom nastavite miksati.
Od tako dobivene smjese odvojite 2 i pol šalice i prebacite u srednje veliku posudu. U to umiješajte ranije pripremljenu smjesu kakaa i čokolade pa pjenjačom zamiješajte tako da dobijete glatku i jednoličnu masu.
Jednu polovicu od ostatka bijele smjese rasporedite na dno kalupa za pečenje. Preko nje prelijte tamu smjesu pa završite s preostalom polovinom bijele smjese. Drvenim štapićem ili tankim nožem prijeđite preko površine tako da ju samo lagano, s tek nekoliko poteza zamiješate, čime ćete stvoriti efekt mramora kasnije u presjeku kolača. Smeđa i bijela smjesa i dalje trebaju ostati jasno vidljive i razdvojene, stoga ne pretjerujte s miješanjem.
Tako pripremljeni kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolača ne izađe potpuno čist.
U međuvremenu napravite glazuru.
U lončiću pomiješajte 70 g maslaca, 1/2 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1/4 šalice vode. Zakuhajte na laganoj vatri pa kuhajte još oko 1 minutu, dok se sav šećer ne rastopi.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice pa u njemu, dok je još vruć i u kalupu, po površini drvenim štapićem izbušite oko 40 rupa, do oko 3/4 dubine kolača. Pomoću četkice lagano po izbušenoj površini nanesite polovinu glazure i ostavite oko 10 minuta da kolač upije glazuru.
Potom kolač okrenite naopako i izvadite ga iz kalupa na pladanj za posluživanje. S ostatkom glazure premažite površinu kolača. Kolač potom ostavite barem dva sata, kako bi upio glazuru i ohladio se.
Poslužite kolač samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Inspiraciju za recept pronašla sam na Once upon a chef, gdje možete naći i dodatne informacije o pripremi ovog finog mramornog kolača.
Nema komentara:
Objavi komentar