Sastojci:
3 manja mlada patlidžana
1 manja mlada tikvica
5 zrelih rajčica, srednje veličine
250 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 žlica ribanog parmezana
10-ak listova svježeg bosiljka
4 srednje velike mrkve
1/4 žličice origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
2 manje žute paprike
200 g zrnatog sira (može i mozarella)
sol, papar
100 g tjestenine makaroni (nekuhane)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Tikvice ogulite, patlidžane dobro operite pa i jedno i drugo povrće uzdužno narežite na deblje ploške (oko 1 cm). Dobro zagrijte grill tavu premazanu maslinovim uljem pa na nju položite ploške patlidžana i tikvica i pecite s obje strane 3-4 minute. Odložite na tanjur i ostavite sa strane.
U slanoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu tako da bude al dente. Procijedite i ostavite sa strane.
Svježu rajčicu operite, razrežite na četvertine pa ih očistite od kožice. Zagrijte manji lonac (ili dublju tavu) te u njemu prodinstajte rajčicu, povremeno miješajući, dok ne omekša. Rajčicu potom protisnite drobilicom za krumpire kako biste je usitnili. Vratite na vatru, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte češnjak, luk, origano i sitnije iskidane listove bosiljka. Kratko sve ukuhajte, oko 1-2 minute. Uklonite s vatre.
Mrkvu ogulite i naribajte na ribež.
Na dno vatrostalne posude stavite malo skuhane rajčice (oko 3 žlice). Po tome posložite polovicu pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih prekrijte polovicom naribane mrkve. Prelijte s 1/3 smjese rajčice, posipajte je s polovicom pripremljenog ribanog parmezana pa preko njega rasporedite polovicu skuhane tjestenine. Dodajte još 1/3 rajčice pa redom ostatak mrkve, tikvica i patlidžana, tjestenine, parmezana i na kraju ostatak rajčice.
Papriku narežite na manje kocke pa je ravnomjerno rasporedite preko složenca. Na kraju ravnomjerno rasporedite i zrnati sir ili mozarellu.
Pecite u pećnici oko 25 minuta pa nakon toga prebacite na opciju pećnice na grill i pojačajte temperaturu na najjače (kod mene je to 275°C). Pecite još oko 7-8 minuta, tj. dok sir i tjestenina ne zapeku.
Dovoljno za 4 serviranja.
Povrtni složenac s patlidžanima i tikvicamaa
Tags
# 3 MT
# bosiljak
zapečeno
Ključne riječi:
3 MT,
bosiljak,
glavno jelo,
ligt,
ljetno,
mediteranska kuhinja,
mediteransko,
parmezan,
patlidžan,
rajčica,
složenac,
talijanska kuhinja,
tikvice,
tjestenina,
vegetarijanska kuhinja,
weight watchers,
zapečeno
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar