Sastojci:
(za 4 tanjura)
6-7 velikih mrkvi (ukupno oko 600 g)
1 srednje velika glavica smeđeg luka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista (može i suhi i svježi)
1/4 žličice suhog timijana
1 vrhom puna žličica svježe nasjeckanog đumbira
papar, sol
1 kocka povrtnog jušnog temeljca
7 dl vruće vode
3 žlice ulja
2 žlice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Mrkvu operite, ogulite i narežite na deblje kolutove te je stavite u dublji lonac. Dodajte joj ulje te lonac stavite na vatru da se zagrije. Kratko prodinstajte, ali nemojte dozvoliti da mrkva potamni. Luk sitno nasjeckajte pa dodajte mrkvi i promiješajte. Sve zajedno posolite, popaprite te dodajte timijan i đumbir. Ako koristite suhi peršinov list, sada ga dodajte na mrkvu i luk pa sve zajedno dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte vrućom vodom te dodajte kocku temeljca.
Ostavite da se juha kuha na laganoj vatri u polupoklopljenom loncu dok mrkva ne omekša. Uklonite s vatre pa štapnim mikserom izmiješajte sadržaj u krem juhu. Vratite na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje te po potrebi razrijedite s malo vode i dosolite. Kod serviranja posipajte svježim peršinovim listom.
Napomena:
Vrhnje za kuhanje možete i izostaviti.
Nema komentara:
Objavi komentar