Povrtni složenac s patlidžanima i tikvicamaa

Sastojci:

3 manja mlada patlidžana
1 manja mlada tikvica
5 zrelih rajčica, srednje veličine
250 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 žlica  ribanog parmezana
10-ak listova svježeg bosiljka
4 srednje velike mrkve
1/4 žličice origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
2 manje žute paprike
200 g zrnatog sira (može i mozarella)
sol, papar
100 g tjestenine makaroni (nekuhane)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Tikvice ogulite, patlidžane dobro operite pa i jedno i drugo povrće uzdužno narežite na deblje ploške (oko 1 cm). Dobro zagrijte grill tavu premazanu maslinovim uljem pa na nju položite ploške patlidžana i tikvica i pecite s obje strane 3-4 minute. Odložite na tanjur i ostavite sa strane.

U slanoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu tako da bude al dente. Procijedite i ostavite sa strane.

Svježu rajčicu operite, razrežite na četvertine pa ih očistite od kožice. Zagrijte manji lonac (ili dublju tavu) te u njemu prodinstajte rajčicu, povremeno miješajući, dok ne omekša. Rajčicu potom protisnite drobilicom za krumpire kako biste je usitnili. Vratite na vatru, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte češnjak, luk, origano i sitnije iskidane listove bosiljka. Kratko sve ukuhajte, oko 1-2 minute. Uklonite s vatre.

Mrkvu ogulite i naribajte na ribež.

Na dno vatrostalne posude stavite malo skuhane rajčice (oko 3 žlice). Po tome posložite polovicu pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih prekrijte polovicom naribane mrkve. Prelijte s 1/3 smjese rajčice, posipajte je s polovicom pripremljenog ribanog parmezana  pa preko njega rasporedite polovicu skuhane tjestenine. Dodajte još 1/3 rajčice pa redom ostatak mrkve, tikvica i patlidžana, tjestenine, parmezana i na kraju ostatak rajčice.

Papriku narežite na manje kocke pa je ravnomjerno rasporedite preko složenca. Na kraju ravnomjerno rasporedite i zrnati sir ili mozarellu.

Pecite u pećnici oko 25 minuta pa nakon toga prebacite na opciju pećnice na grill i pojačajte temperaturu na najjače (kod mene je to 275°C). Pecite još oko 7-8 minuta, tj. dok sir i tjestenina ne zapeku.

Dovoljno za 4 serviranja.





Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.