20150814

Madeleines (Francuski kolačići od maslaca)

Sastojci:

2 jaja (sobne temperature)
3/4 žličice ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalica šećera
1/2 šalice brašna
1 žlica ribane limunove korice
60 g maslaca
1/3 šalice šećera (za posipanje)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Zagrijte manji lončić pa u njemu rastopite maslac. Ostavite sa strane da se ohladi.

U zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt vanilije i sol. Stalno miksajući, postepeno dodavajte šećer. Nastavite miksati najjačom brzinom 7-10 minuta, dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu.

U tako pripremljena jaja dodajte brašno, trećinu po trećinu po trećinu, tako da između dodavanja lopaticom lagano izmiješate smjesu.

Dodajte i limunovu koricu, a zatim i rastopljeni maslac. Lagano lopaticom dobro promiješajte.

S malo maslaca premažite kalupe za madeleines, a potom ih posipajte brašnom.

Žlicom punite kalupe smjesom. Pecite 14 do 17 minuta, tj. dok ne postanu zlatnosmeđe boje. Pri dodiru gotovi kolačići bi trebali biti spužvasti.

Gotove kolačiće vrhom noža izvadite iz kalupa i odmah ih posipajte šećerom.

Madeleines su najukusniji isti dan kada su i pečeni, no također su fini i idući dan, uz jutarnju kavu ili čaj.


Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...