Sastojci:
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
100 ml crvenog vina
2 konzerve rajčice
2 žlice koncentrata od rajčice
začini: mažuran, origano, timijan (majčina dušica)
sol, papar
1 luk
2 lovorova lista
peršin
crni papar u zrnu
po želji: 100 g
parmezana
sol, papar, muškatni oraščić
tvrdi sir za posipanje
Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu popržite luk i naribani
češnjak. Kada se luk zastakli, dodajte mljeveno meso te dinstajte miješajući
drvenom kuhačom dok meso ne promijeni boju. Potom ulijte crveno vino i kuhajte
dok se tekućina ne reducira do pola. Pri ovoj temperaturi sav alkohol iz vina
će ishlapiti, a u mesu će ostati punoća okusa.
Dodajte konzerviranu i koncentriranu rajčicu te začine –
origano, mažuran i timijan te kuhajte dok se umak ne ugusti. Dodajte soli i
papra po ukusu.
Za pripremu bešamela potrebno je u litru mlijeka dodati
jedan luk, izrezan na veće komade, potom lovorov list, peršinov list (može i
samo stapke od lista) te papar u zrnu. Mlijeko prokuhajte te ga potom
procijedite i ostavite da se hladi.
U dubokoj posudi na vatri otopite maslac te mu dodajte
brašno te ga propržite oko 2 minute miješajući. Uklonite s vatre te mu dodajte
prethodno prokuhano te ohlađeno mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom kako
se ne bi stvorile grudice. Vratite lonac na vatru te kuhajte dok se umak ne
zgusne (konzistencija umaka trebala bi biti kao ona kod smjese za palačinke). Ovdje
možete u bešamel dodati i ribani parmezan, iako može i bez njega.
Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog
oraščića.
U vatrostalnu posudu u kojoj namjeravate peći lazanje, na
dno rasporedite malo smjese s mesom. Prekrijte ga slojem svježe ili suhe (kupovne)
tjestenine za lazanje. Zalijte dijelom bešamel umaka. Nastavite slagati slojeve
mesa, tjestenine i bešamela, dok ne potrošite sastojke. Završni sloj bi trebao
biti bešamel. Po površini tako složenih lazanja naribajte parmezan ili neki
drugi tvrdi sir.
Nema komentara:
Objavi komentar