Lazanje


Sastojci:

1 crveni luk
2 češnja češnjaka
750 g mljevene govedine (ili miješano meso – govedina + svinjetina)
100 ml crvenog vina
2 konzerve rajčice
2 žlice koncentrata od rajčice
začini: mažuran, origano, timijan (majčina dušica)
sol, papar


1 litra mlijeka
1 luk
2 lovorova lista
peršin
crni papar u zrnu
60 g maslaca
50 g brašna
po želji: 100 g parmezana
sol, papar, muškatni oraščić

tvrdi sir za posipanje

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu popržite luk i naribani češnjak. Kada se luk zastakli, dodajte mljeveno meso te dinstajte miješajući drvenom kuhačom dok meso ne promijeni boju. Potom ulijte crveno vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira do pola. Pri ovoj temperaturi sav alkohol iz vina će ishlapiti, a u mesu će ostati punoća okusa.

Dodajte konzerviranu i koncentriranu rajčicu te začine – origano, mažuran i timijan te kuhajte dok se umak ne ugusti. Dodajte soli i papra po ukusu.

Za pripremu bešamela potrebno je u litru mlijeka dodati jedan luk, izrezan na veće komade, potom lovorov list, peršinov list (može i samo stapke od lista) te papar u zrnu. Mlijeko prokuhajte te ga potom procijedite i ostavite da se hladi.

U dubokoj posudi na vatri otopite maslac te mu dodajte brašno te ga propržite oko 2 minute miješajući. Uklonite s vatre te mu dodajte prethodno prokuhano te ohlađeno mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Vratite lonac na vatru te kuhajte dok se umak ne zgusne (konzistencija umaka trebala bi biti kao ona kod smjese za palačinke). Ovdje možete u bešamel dodati i ribani parmezan, iako može i bez njega.
Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog oraščića.

U vatrostalnu posudu u kojoj namjeravate peći lazanje, na dno rasporedite malo smjese s mesom. Prekrijte ga slojem svježe ili suhe (kupovne) tjestenine za lazanje. Zalijte dijelom bešamel umaka. Nastavite slagati slojeve mesa, tjestenine i bešamela, dok ne potrošite sastojke. Završni sloj bi trebao biti bešamel. Po površini tako složenih lazanja naribajte parmezan ili neki drugi tvrdi sir.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok lazanje ne poprime zlatnosmeđu boju, a tjestenina ne bude skuhana.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.