Domaći sirup od bazge i naranče

Sastojci:
/za 14 litara sirupa

Sok:
140 svježe ubranih velikih cvjetova bazge
3 kg naranči za cijeđenje
8 velikih limuna
6 litara vode

Sirup:
7 kg šećera
200 g limunske kiseline
5 litara vode
10 g konzervansa 


Priprema:

S cvjetova bazge odstranite stapke, a cvjetove poslažite u posudu zapremine 10 litara.

Limune i naranče prepolovite pa ih kroz prešu za agrume iscijedite u posudu s bazgom. Protisnute agrume potom narežite na kriške i također stavite u posudu s bazgom.

Voće i bazgu zalijte s 5 litara hladne vode i dodajte limunsku kiselinu. 

Poklopite i ostavite na hladnijem mjestu 24 sata da se namače.

Idući dan:

U velikom loncu (zapremine 15 ili više litara) pomiješajte šećer i i vodu za sirup. Stavite lonac na srednje jaku vatru i zakuhajte, povremeno miješajući, kako bi se šećer otopio. 

Nakon vrenja ostavite da se sirup kuha 30 minuta. Potom isključite vatru.

Kroz gustu pamučnu tkaninu barem 2 puta procijedite ranije pripremljeni i odstajali sok od bazge i agruma. 

Procijeđeni sok potom ulijte u lonac sa sirupom, dodajte 10 g konzervansa i promiješajte.

Vratite lonac na laganu vatru i zagrijte do vrenja.

Uklonite s vatre. Vrući sirup presipajte u sterilizirane staklene boce i hermetički zatvorite odgovarajućim čepom. Boce sirupa na stolu posložite jednu do druge i prekrijte (umotajte) debljom tkaninom. Ostavite preko noći da se polagano ohlade.

Idući dan, prema potrebi, boce prebrišite čistom mokrom spužvicom ili isperite pod mlazom vode.
Osušite krpom i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do konzumacije.

















1 komentar:

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.