/za 14 litara sirupa
Sok:
140 svježe ubranih velikih cvjetova bazge
3 kg naranči za cijeđenje
8 velikih limuna
6 litara vode
Sirup:
7 kg šećera
200 g limunske kiseline
5 litara vode
10 g konzervansa
Priprema:
S cvjetova bazge odstranite stapke, a cvjetove poslažite u posudu zapremine 10 litara.
Limune i naranče prepolovite pa ih kroz prešu za agrume iscijedite u posudu s bazgom. Protisnute agrume potom narežite na kriške i također stavite u posudu s bazgom.
Voće i bazgu zalijte s 5 litara hladne vode i dodajte limunsku kiselinu.
Poklopite i ostavite na hladnijem mjestu 24 sata da se namače.
Idući dan:
U velikom loncu (zapremine 15 ili više litara) pomiješajte šećer i i vodu za sirup. Stavite lonac na srednje jaku vatru i zakuhajte, povremeno miješajući, kako bi se šećer otopio.
Nakon vrenja ostavite da se sirup kuha 30 minuta. Potom isključite vatru.
Kroz gustu pamučnu tkaninu barem 2 puta procijedite ranije pripremljeni i odstajali sok od bazge i agruma.
Procijeđeni sok potom ulijte u lonac sa sirupom, dodajte 10 g konzervansa i promiješajte.
Vratite lonac na laganu vatru i zagrijte do vrenja.
Uklonite s vatre. Vrući sirup presipajte u sterilizirane staklene boce i hermetički zatvorite odgovarajućim čepom. Boce sirupa na stolu posložite jednu do druge i prekrijte (umotajte) debljom tkaninom. Ostavite preko noći da se polagano ohlade.
Idući dan, prema potrebi, boce prebrišite čistom mokrom spužvicom ili isperite pod mlazom vode.
Osušite krpom i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do konzumacije.
FENOMENALAN
OdgovoriIzbriši