/za 4 porcije
1 veća brokula
250 g šampinjona
3 žlice suncokretovog ulja
3 češnja češnjaka
1 slatka crvena paprika, narezana na tanje trake ili kockice
1 sitno narezana čili papričica (ili 1/4 žličice suhih čili pahuljica)
1 žlica stir fry suhe začinske mješavine za wok (npr. Vitasia iz Lidla)
1/4 šalice (60 ml) sojinog umaka
2 žličice rižinog octa
2 žličice gustina
oko 200 ml vode
1,5 šalica riže dugog zrna
sol prema ukusu
Priprema:
Brokulu razdijelite na cvjetiće, a stapku ogulite i narežite na kockice. Kratko blanširajte u kipućoj vodi, oko 2-3 minute. Prije no što ocijedite brokulu, oduzmite 250 ml vode u kojoj se ona kuhala i ostavite sa strane. Procijedite ostatak, a brokulu zalijte hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuhanje.
U posebnom loncu skuhajte rižu prema uputama s vrećice.
U woku ili visokoj tavi zagrijte ulje pa na njemu na srednje jakoj vatri popržite na četvrtine narezane gljive, tako da se lijepo zarumene. Dodajte usitnjeni češnjak, čili papričicu i crvenu papriku pa promiješajte. Dodajte začinsku mješavinu za stir fry te podlijte sojinim umakom i rižinim octom. Ostavite da se kratko dinsta, oko 2 minute pa podlijte vodom u kojoj se kuhala brokula. Promiješajte i pustite za zakuha.
U manjoj zdjelici pomiješajte gustin i 200 ml hladne vode, tako da dobijete smjesu bez grudica pa smjesu dodajte u wok i promiješajte. Smanjite vatru pa ponovno zakuhajte, povremeno miješajući dok se umak ne reducira i malo ugusti.
Prije no što uklonite s vatre, prema potrebi pojačajte spomenute začine.
Servirajte toplo uz kuhanu rižu.
Nema komentara:
Objavi komentar