/za 4 porcije
4 velike tortilje
4 žlice suncokretovog ulja
400 g mljevenog mesa (govedina, puretina, miješano...)
3 žlice taco začinske mješavine
130 ml vode
1 glavica iceberg salate, narezana na trakice
1 avokado, narezan na kockice
4 srednje velike rajčice, narezane na kockice
1/4 šalice svježeg vlasca, sitno nasjeckanog
1/2 šalice naribanog cheddar sira
Preljev:
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/3 šalice majoneze
svježe cijeđeni sok od jedne srednje velike limete
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica Sambal Oeleka (ili nekog drugog ljutog umaka - npr. sriracha ili kombinacija 1/2 žličice ketchupa i 1/2 žličice tobasca)
Priprema:
Pripremite 4 vatrostalne posude veličine
Na tavi zagrijte jednu žlicu ulja pa na njemu kratko zapržite tortilju, tako da počne rumeniti. Okrenite tortilju pa još kratko popržite, toliko da se na njoj počnu stvarati mjehuri.
Toplu tortilju položite u manju vatrostalnu zdjelicu, tako da joj tortilja obloži stranice i sama poprimi oblik zdjelice. Stavite zdjelicu s tortiljom u pećnicu na 180°C na 8-10 minuta, kako bi se dodatno zapekla i postala hrskava. Pazite da je ne prepečete. Kada se dodatno zarumeni, izvadite iz pećnice i iz zdjelice i ostavite da se ohladi i postane hrskava.
U međuvremenu, ponovno zagrijte tavu pa na njoj zapecite mljeveno meso, tako da posmeđi i počne rumeniti. Dodajte taco začinsku mješavinu, promiješajte i podlijte vodom. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari u potpunosti. Uklonite s vatre.
U manjoj zdjelici pomiješajte sve navedene sastojke za preljev i ostavite sa strane.
Narežite salatu na trakice veličine zalogaja, avokado i rajčicu na kockice, a listove svježeg vlasca usitnite.
Pripremljenu hrskavu tortilja-zdjelicu najprije do pola visine ispunite narezanom iceberg salatom. Na salatu rasporedite četvrtinu mljevenog mesa pa prema uksuu iscijedite malo soka od limete.
Dodajte avokado, rajčicu i vlasac. Po površini povrća naribajte cheddar sir.
Prelijte pripremljenim preljevom, količinom prema ukusu.
Nema komentara:
Objavi komentar