/za 2 porcije
250 g tjestenine
sol
voda
10 žlica maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
400 g kuhanog slanutka (može procijeđeni iz konzerve)
ribana korica od 2 limuna
prstohvat čili pahuljica
svjeđe cijeđeni sok od 1 većeg limuna
2 grančice svježeg ružmarina (dužine oko 10 cm)
sol i papar prema ukusu
1 šalica ribanog parmezana
1 žlica maslaca
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi prema uputama s pakiranja.
Prije cijeđenja odvojite jednu i pol šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala, koju ćete iskoristiti za umak.
Slanutak procijedite i malo zdrobite pomoću drobilice za pire krumpir.
U većoj tavi pomiješajte maslinovo ulje, čili pahuljice, 2 prepolovljena češnja češnjaka i grančice ružmarina pa kratko popržite, tek toliko da češnjak i ružmarin puste miris. Dodajte jedan usitnjeni češanj, slanutak, naribanu limunovu koricu i limunov sok te posolite i popaprite prema ukusu.
Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta pa uklonite tavu s vatre i ostavite sa strane da se svi sastojci prožmu. Potom odstranite četiri polovice češnjaka i grančice ružmarina.
U tavu dodajte žlicu maslaca, promiješajte sadržaj da se maslac rastopi pa u tavu ubacite tjesteninu i po njoj posipajte parmezan.
Protresite tavu da se sastojci pomiješaju pa podlijte jednom šalicom vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Vratite tavu na laganu vatru i samo kratko zakuhajte tjesteninu s umakom. Umak treba biti kremast, a ukoliko se tjestenina čini presuhom, dodajte još malo vode. Prema potrebi dodajte još soli i papra.
Servirajte toplo posipano ribanim parmezanom.
Nema komentara:
Objavi komentar