1/4 šalice maslinovog ulja
6 češnjeva češnjaka
1,5 kg svježe rajčice (šljivar), očišćene od sjemenki i kožice
ili
1 kg konzerviranih pelata
začini prema ukusu:
sol
sol
suha papričica u pahuljicama (drobljena)
10 listova svježeg bosiljka, nasjeckanih
300 g tjestenine spaghetti
voda
sol
prema želji: ribani parmezan ili Grana Padano
Priprema:
U većoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje.
Očistite češnjak i zdrobite ga oštricom noža pa kratko popržite na ulju, oko 2 minute.
Oprezno umiješajte očišćenu rajčicu (ili konzervirane pelate) i podlijte s 250 ml vode. Zakuhajte rajčicu pa je prema ukusu začinite solju i suhim drobljenim papričicama.
Smanjite vatru pa lagano kuhajte još oko 30 minuta dok se umak ne ugusti.
Povremeno miješajte i pomoću kuhače usitnjavajte rajčicu.
Pet minuta prije kraja umiješajte nasjeckani bosiljak. Prema ukusu, dodajte još soli ili papričica.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama s pakiranja pa je procijeđenu umiješajte u pripremljeni marinara umak.
Poslužite toplo i prema ukusu posipano ribanim parmezanom.
Nema komentara:
Objavi komentar