Hačapuri - gruzijski "mlinac" punjen krumpirom i mozzarellom

Sastojci:
/za jedan hačapuri

Tijesto:
90 g oštrog brašna
55 g mlijeka
10 g rastopljenog maslaca
prstohvat soli

Punjenje:
1 srednje veliki krumpir
prstohvat soli
1 žličica majoneze
100 g mozzarelle
sol, papar


Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, mlijeko, maslac i malo soli pa kuhačom zamiješajte u kvrgavo tijesto. Potom rukom nastaviti mijesiti tijesto, oko 5 minuta, dok ne postane meko i podatno tj. dok se ne razvije gluten.
Oblikujte kuglicu pa tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Ogulite krumpir i skuhajte ga u posoljenoj vodi. 
Zgnječite krumpir u pire, dodajte majonezu majoneze, sol i papar te dobro pomiješajte.

Mozzarellu narežite na tanje ploške. Ako koristite ribanu mozzarellu, preskočite ovaj korak.

Odmoreno tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte u krug promjera oko 22 cm. 

Po sredini razvaljanog tijesta posložite ploške ili posipajte ribanu mozzarellu, tako da punjenje odmaknete od ruba tijesta oko 3 cm. Preko mozzarelle ravnomjerno raporedite pire od krumpira i majoneze.

Postepenim nabiranjem ruba razvaljanog tijesta "u falde" zatvorite tijesto povlačeći rubove prema sredini (kao da pravite veliki wonton).

Malo spljoštite tako zatvoren "paket" i dobro pritisnite sve spojeve, da se ne bi raspalo pri pečenju i punjenje ne bi izašlo van.  Prekrenite tijesto tako da stranu sa spojevima okrenete prema dolje. Valjkom pažljivo razvaljajte tijeto na debljinu oko 1 cm.

Zagrijte tavu i premažite je s malo maslaca ili ulja. Prebacite punjeni hačapuri  na vruću tavu pa na laganoj vatri pecite dok donja strana ne porumeni. 

Četkicom za premazivanje premažite i gornju stranu mlinca s malo maslaca (ulja) pa okrenite mlinac i pecite ga i s druge strane dok ne porumeni.  Kad i druga strana porumeni, još jednom okrenite mlinac i pecite još oko pola minute.

Prebacite pečeni mlinac na dasku za rezanje i narežite na šestine ili osmine. Poslužite toplo. 








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.