Beskvasni kruh (kruh sa sodom bikarbonom)

Sastojci: 
4 1/2 šalice brašna (1 šalica = 240 ml)
1 1/2 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
1/4 šalice rastopljenog maslaca (ili maslinovog ulja)
2 žlice meda (ili 2 žlice šećera)
1 1/3 šalice jogurta + 1 žlica za premaz
1/2 šalice vode + 1 žličica za premaz

Za posip prema želji: 
krupne zobene pahuljice, chia sjemenke, krupna morska sol...


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. 

U velikoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, sol, sodu bikarbonu. 
Dodajte maslac (ili ulje) pa metličastim nastavkom miksera promiješajte smjesu. Smjesa će i dalje biti uglavnom suha i djelomično mrvičasta. 

Zamijenite metličasti nastavak miskera s kukastim nastavkom.

U manjoj posudi pomiješajte jogurt, vodu i med (ili šećer). Neprestano miksajući na laganoj brzini postepeno, u razmacima od 20-ak sekundi dodavajte razrijeđeni jogurt u smjesu s brašnom. 

Tako dobivenu smjesu prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama dodatno zamijesite i oblikujte tijesto u kuglu. Ako je tijesto preljepljivo, posipajte ga s malo brašna.

Kuglu potom malo spljoštite i oblikujte kruh. Neka tijesto bude debljine oko 5 cm
Tijesto potom prebacite na masnim papirom obloženi lim za pečenje.

U manjoj zdjelici pomiješajte žlicu jogurta i žličicu vode. Tom smjesom dobro premažite površinu tijesta.

Oštrim nožem potom po površini napravite dva reza u obliku križa, dubine oko 1 cm. To će omogućiti da se i središnji dio kruha dobro ispreče, a da pritom kruh dodatno ne popuca.

Prema želji, površinu tako pripremljenog tijesta posipajte krupnim zobenim pahuljicama, chia sjemenkama ili krupnom morskom solju (ja koristim sve navedeno). 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Za to vrijeme kruh će lijepo porumeniti. Potom komadom aluminijske folije lagano prekrijte površinu kruha, kako ne bi dodatno tamnio. Nastavite peći još 15 minuta, kako bi se i središnji dio kruha ispekao.

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i prije serviranja ostavite pola sata da odstoji i da se opusti. 











Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.