Ribollita - toskanska gusta juha od kelja i graha (za drugi dan)

Sastojci:
/ za 4 porcije

3 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 mrkva, narezana na kockice
1 stapka celera, nasjeckana
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
1 srednje veliki krumpir, oguljen i narezan na kocke
sol i papar prema ukusu
1 konzerva (od 400 g) bijelog graha - Canellinni
1/2 konzerve  pelata
1 litra povrtnog temeljca
1 grančica svježeg ružmarina
1 grančica svježeg timijana
500 g toskanskog kelja, narezanog na trakice
150 g blitve, narezane na trakice
4 malo deblje šnite starijeg rustikalnog kruha, tostiranog

Priprema:

U velikom loncu i na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice zagrijanog maslinovog ulja pa na njemu popržite luk, mrkvu, celer i češnjak. Posolite i popaprite pa, povremeno miješajući, dinstajte dok povrće malo ne omekša - oko 7 minuta. Dodajte grančice timijana i ružmarina i kratko prodinstajte, da bilje pusti aromu. 

Konzervirani grah procijedite i isperite. Trećinu graha odvojite pa od njega napravite pire. Pire dodajte u  lonac s dinstanim povrćem, zajedno s pelatima i povrtnim temeljcem.  Zakuhajte.

Izvadite grančice ružmarina i timijana pa umiješajte narezani kelj i krumpir. Promiješajte pa po potrebi dodatno začinite.   

Ukoliko su stapke vaše pripremljene blitve deblje, narežite ih na kockice pa i njih dodajte. Ako su tanke, ovaj korak preskočite. Ponovno zakuhajte pa smanjite vatru na najmanje, poklopite lonac i kuhajte, povremeno miješajući, oko 60 minuta. 

Kad je kelj skuhan, dodajte listove narezane blitve i preostali grah u zrnu. Promiješajte sadržaj. 

Na površinu  položite šnite tostiranog kruha, jednu pokraj druge pa pustite da ribollita kuha tako još 5 minuta. 

Ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite nekoliko sati da odstoji, najbolje preko noći. Tek tada će se sve arome u potpunosti prožeti i sjediniti do punog okusa.

Drugi dan prije posluživanja ponovno na laganoj vatri zakuhajte juhu. Poslužite toplo!

Naziv "ribollita" u prijevodu i znači "ponovno zakuhano"!






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.