/ za 4 porcije
3 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 mrkva, narezana na kockice
1 stapka celera, nasjeckana
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
1 srednje veliki krumpir, oguljen i narezan na kocke
sol i papar prema ukusu
1 konzerva (od 400 g) bijelog graha - Canellinni
1/2 konzerve pelata
1 litra povrtnog temeljca
1 grančica svježeg ružmarina
1 grančica svježeg ružmarina
1 grančica svježeg timijana
500 g toskanskog kelja, narezanog na trakice
150 g blitve, narezane na trakice
4 malo deblje šnite starijeg rustikalnog kruha, tostiranog
Priprema:
U velikom loncu i na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice zagrijanog maslinovog ulja pa na njemu popržite luk, mrkvu, celer i češnjak. Posolite i popaprite pa, povremeno miješajući, dinstajte dok povrće malo ne omekša - oko 7 minuta. Dodajte grančice timijana i ružmarina i kratko prodinstajte, da bilje pusti aromu.
Konzervirani grah procijedite i isperite. Trećinu graha odvojite pa od njega napravite pire. Pire dodajte u lonac s dinstanim povrćem, zajedno s pelatima i povrtnim temeljcem. Zakuhajte.
Izvadite grančice ružmarina i timijana pa umiješajte narezani kelj i krumpir. Promiješajte pa po potrebi dodatno začinite.
Ukoliko su stapke vaše pripremljene blitve deblje, narežite ih na kockice pa i njih dodajte. Ako su tanke, ovaj korak preskočite. Ponovno zakuhajte pa smanjite vatru na najmanje, poklopite lonac i kuhajte, povremeno miješajući, oko 60 minuta.
Ukoliko su stapke vaše pripremljene blitve deblje, narežite ih na kockice pa i njih dodajte. Ako su tanke, ovaj korak preskočite. Ponovno zakuhajte pa smanjite vatru na najmanje, poklopite lonac i kuhajte, povremeno miješajući, oko 60 minuta.
Kad je kelj skuhan, dodajte listove narezane blitve i preostali grah u zrnu. Promiješajte sadržaj.
Na površinu položite šnite tostiranog kruha, jednu pokraj druge pa pustite da ribollita kuha tako još 5 minuta.
Ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite nekoliko sati da odstoji, najbolje preko noći. Tek tada će se sve arome u potpunosti prožeti i sjediniti do punog okusa.
Drugi dan prije posluživanja ponovno na laganoj vatri zakuhajte juhu. Poslužite toplo!
Naziv "ribollita" u prijevodu i znači "ponovno zakuhano"!
Nema komentara:
Objavi komentar