(1 šalica = 240 ml)
2 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 žličice cimeta
115 g maslaca ili margarina, omekšalog na sobnoj temperaturi
2/3 šalice smeđeg šećera (npr. Demerara)
2 velika jaja, sobne temperature
1/3 šalice jogurta ili kiselog vrhnja, sobne temperature
1 žličica
4 zrele banane, natrgane na komadiće ili zdrobljene vilicom
prema želji: 100 g sjeckanih oraha
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje.
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet.
U zdjeli za miksanje kremasto izmiksajte omekšali maslac i smeđi šećer, oko 2 minute na najvećoj brzini. Smanjite brzinu na srednju jačinu pa umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i jogurt, ekstrakt vanilije i banane.
Smanjite brzinu na najmanje pa postepeno, žlicu po žlicu, dodajte ranije pripremljenu smjesu suhih sastojaka. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju lagano umiješajte i sjeckane orahe.
Smjesu istresite u kalup za kruh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite najprije 30 minuta pa potom aluminijskom folijom lagano prekrijte površinu kruha i nastavite peći još 30 minuta. Kruh je pečen kada u njega zabodete drveni štapić, a on izađe potpuno čist.
Gotov kruh ohladite na žici za hlađenje.
Ako ga čuvate u hladnjaku, banana kruh ostaje svjež i ukusan tjedan dana, a najukusniji je nakon dva dana.
Ako ga želite zamrznuti, narežite ga prije toga na šnite. U zamrzivaču može ostati i do 4 mjeseca.
Nema komentara:
Objavi komentar