Biskvitne kuglice od limuna i naranče

Sastojci:
/za 30-ak kuglica

Za biskvit:
120 g šećera (kristal)
4 velika jaja sobne temperature
prstohvat soli
ribana korica jednog limuna
60 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
20 g rastopljenog maslaca

Za aromu:
sok od 1 limuna
sok od 1 naranče
3 velike žlice marmelade od marelice
50 g rastopljenog maslaca

Za preljev:
bijela čokolada
mliječna čokolada
malo ulja

Za posip:
prema želji: kokosove mrvice, šećerne perlice, čokoladne mrvice...




Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Kalup za pečenje (20 x 20 cm) premažite maslacem i pobrašnite.

U većoj posudi pomiješajte jaja, šećer, sol i limunovu koricu pa mikserom na srednje jakoj brzini izradite glatku svijetložutu kremastu smjesu (miksajte oko 12-15 minuta!). 

Brzinu miksera smanjite na najmanju pa postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
Na kraju dodajte i maslac pa još jednom dobro promiješajte.

Smjesu za biskvit ravnomjerno istresite u pripremljeni kalup pa stavite peći na 30 minuta u ranije zagrijanu pećnicu.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, izvadite ga iz kalupa, postavite na rešetku za hlađanje i pustite da se u potpunosti ohladi.

Ohlađeni biskvit sitno izmrvite u multipraktiku (ako nemate multipraktik, možete ga i ručno sitno izmrviti). 



U većoj posudi pomiješajte izmrvljeni biskvit, marmeladu, sok od limuna i naranče te rastopljeni maslac. Dobro promiješajte sve sastojke kako biste dobili jednoličnu smjesu.

Od smjese formirajte kuglice promjera oko 2,5 cm. Kuglice posložite na pladanj ili u posudu (mogu ići jedna na drugu) i stavite u zamrzivač na najmanje 30 minuta.

Na vrućoj pari (ili u mikrovalnoj pećnici) u manjoj zdjelici rastopite oko 100 g bijele čokolade. 
Umiješajte malo ulja i dobro promiješajte.

Pomoću vilice, drvenog štapića ili čačkalice uvaljajte dio ohlađenih kuglica, jednu po jednu, u rastopljenu čokoladu i položite ih na masni papir za pečenje. Kuglice, dok je čokolada još topla, posipajte željenim posipom. 

Rastopite tamnu čokoladu na isti način kao što ste to učinili s bijelom čokoladom te ponovite postupak s ostatkom kuglica. 

Gotove kuglice dodatno ohladite u hladnjaku, kako bi se čokolada u potpunosti stegnula.











 



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.