Medene šape (mamin recept)

Sastojci:

3 šalice* brašna
1 šalica šećera
1 paketić praška za pecivo
1 šalica margarina ili masti (sobne temperature)
1 srednje veliko jaje (sobne temperature)
2 šalice mljevenih oraha
2 žlice meda
1 paketić vanilin šećera

prema želji: 1/2 žličice cimeta (možete izostaviti)

za posip: šećer u prahu


*1 šalica = 240 ml

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte jaje i med pa kratko izmiksajte električnim mikserom. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, prosijani prašak za pecivo, cimet (ako želite)  i mljevene orahe pa dobro promiješajte.

U drugoj posudi pomiješajte brašno i margarin (mast) pa, također električnim mikserom, izradite mrvičastu jednoličnu smjesu. Brašno s margarinom postepeno dodajte u prvu posudu pa sve dobro zamiješajte kako biste dobili tvrdo jednolično tijesto.

Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odmori pola sata. 

Za to vrijeme pripremite modle za šape. Svaku premažite masnoćom i uvaljajte u brašno. 

Elektirčnu pećnicu zagrijte na 220°C.

Ohlađenom smjesom napunite svaku modlu i položite je na lim za pečenje. Kalupe ne trebate puniti do kraja, ostavite 2-3 mm od ruba te malo utisnite sredinu. Šape u pećnici narasti, a kada bi kalup bio pun, šape bi ga "prerasle" i izašle iz kalupa .

Stavite peći u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 160°C.

Medene šape su gotove kada tijesto porumeni, nakon 10 - 15 minuta, ovisno o pećnici i veličini korištenih modli. 

Kada su šape gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da odstoje, dok se kalup malo ne ohladi. Potom šape nožićem lagano izvadite iz kalupa. Dok su još tople, medene šape posipajte prosijanim šećerom u prahu.








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.