Paprenjaci (mamin recept)

Sastojci: 

1 kg oštrog brašna
180 g masti ili margarina
250 g šećera
500 g mljevenih oraha
3 jaja, sobne temperature
250 g meda
6 svježe mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog papra
1 žličica mljevenog cimeta

posip: šećer u prahu (prema želji)

Priprema:

Jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. 

Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte s medom i šećerom i lagano mikserom izradite pjenastu smjesu. Potom postepeno i polagano umiješajte smjesu sa žumanjcima u snijeg.

Mljevene orahe pomiješajte s mljevenim klinčićima, cimetom i paprom pa ih također polako i postepeno umiješajte u smjesu žumanjaka i snijega. 

U posebnoj posudi pomiješajte brašno i na komadiće nasjeckan margarin (ili mast) pa pomoću miksera izradite jednoličnu mrvičastu smjesu. Smjesu postepeno umiješajte u zdjelu sa snijegom i orasima. Tako dobivenu gustu smjesu još dodatno rukom izradite pa je oblikujte u kuglu i omotajte prozirnom folijom. Ostavite na hladnom da odstoji barem jedan puni dan. 

Na dan pečenja pećnicu zagrijete na 220°C

Odstajalo hladno tijesto ravnomjerno razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Kalupima izrežite željene oblike paprenjaka. Ako koristite drveni kalup za utiskivanje reljefnih slika, površinu razvaljanog tijesta lagano pobrašnite prije utiskivanja. Prema potrebi nožićem dodano prijeđite preko rubova paprenjaka kako bi se u potpunosti razdvojili pa ih pomoću tanke spatule premjestite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Nakon što paprenjake stavite u vruću pećnicu, temperaturu odmah spustite na 170°C

Pecite oko 10-14 minuta (ovisno o pećnici i veličini paprenjaka), tj. dok tijesto blago ne porumeni. 

Pečene paprenjake izvadite iz pećnice pa ostavite nekoliko minuta da odstoje na limu za pečenje. 

Prema želji ih posipajte prosijanim šećerom u prahu, a kada se u potpunosti ohlade, posložite ih u limenu kutiju za kekse. Čuvajte dobro zatvoreno na suhom mjestu.









Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.