180 g
maslaca
150 g
čokolade za kuhanje
6 jaja
100 g
šećera
80 g šećera
u prahu
1 paketić vanilin
šećera
¼ žličice
arome limuna
1 žličica
arome ruma
150 g
glatkog brašna
½ paketića
praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica kakaa
u prahu
50 g
mljevenih badema
150 g badema
u listićima ili sjeckanih badema
50 g suhih
grožđica
Premaz:
1 žlica fine marmalade po želji
1 žlica
vode1 žlica fine marmalade po želji
Priprema:
U posudi
zakuhajte vodu pa na nju postavite drugu posudu te u njoj rastopite maslac. Uklonite
s vatre pa u vrućem maslacu rastopite čokoladu natrganu na kockice, stalno
miješajući.
Pećnicu
zagrijte na 170°C.
Jaja neka
budu sobne temperature. Ako ste ih kasno izvadili iz hladnjaka, možete ih
potopiti u toploj vodi i pričekati nekoliko minuta.
Razdvojite
žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa potom postepeno
umiješajte šećer (kristal). U
drugoj (većoj) posudi pjenasto izradite žumanjke
zajedno sa šećerom u prahu, dodajte im vanillin šećer, arome ruma i limuna te ranije
rastopljenu čokoladu.
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol,
kakao i mljevene bademe. Smjesu postepeno umiješajte u smjesu sa žumanjcima.
Potom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa dodajte listiće badema.
Smjesu za kuglof istresite u dobro namašćeni i pobrašnjeni kalup
(promjera 22 cm) pa pecite u pećnici 45 minuta. Kada istekne vrijeme, drvenim
štapićem provjerite je li kuglof pečen. Štapić iz kolača treba izaći čist. Pazite da ne
prepečete kolač!
Gotov kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji u
kalupu oko 10 minuta. Potom ga, zajedno s kalupom, okrenite na pladanj za
serviranje pa uklonite kalup.
U manjoj zdjelici pomiješajte marmeladu s malo vode i dobro
razmutite. Četkicom je premažite po još toplom kuglofu.
Nema komentara:
Objavi komentar