/za 8 kriški
(1 šalica = 240 ml)
Biskvit:
1 i 2/3 šalice svenamjenskog brašna
2/3 šalice kakao praha
1 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 i 1/2 šalice šećera
1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 i šalica tekućeg jogurta (sobne temperature)
1/2 šalice mlijeka (sobne temperature)
Punjenje:
1/2 šalice likera od višnje
1/2 šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
3 šalice šećera u prahu
1/8 žličice soli
1/4 šalice skuhane espresso kave (jače)
700 g svježih zrelih višanja, otkoštenih + 8 komada neotkoštenih
Krema za premaz:
2 šalice punomasnog vrhnja za šlag
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/8 šalice likera od višnje
2 žlice mlijeka u prahu
2 žlice šećera u prahu
1/2 šalice naribane kvalitetne tamne čokolade
Priprema:
Dan ranije: Otkoštene višnje stavite u staklenku za kompot te ih prelijte s pola šalice likera od višnje. Poklopite i ostavite preko noći u hladnjaku da se aromatiziraju.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tri okrugla kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje.
Sve suhe sastojke za biskvit prosijte kroz sito u veću zdjelu.
Biljnu mast i šaćer izmiksajte tako da dobijete jednoličnu kremastu smjesu.Dodajte jaja i vanilijin ekstrakt te dobro izradite. Stalno miješajući, postepeno i naizmjenično dodavajte suhe sastojke te tekući jogurt i mlijeko. Tako dobivenu glatku smjesu rasporedite ravnomjerno u tri pripremljena kalupa za pečenje. Svaki pecite u pećnici 20 minuta ili dok zabodena čačkalica iz biskvita ne izađe čista.
Pečene biskvite ohladite i izvadite iz kalupa. Svakom biskvitu čačkalicom ili vilicom izbockajte površinu. Procijedite višnje koje su se preko noći namakale u likeru, a procijeđeni liker potom rasporedite po svakom od biskvita tako da se namoče.
U većoj zdjeli mikserom pjenasto istucite maslac, polako mu dodajte šećer u prahu, sol i espresso pa dobro promiješajte. Ako je dobivena krema pregusta, razrijedite je s malo likera od višnje.
Višnje prepolovite.
Biskvit za koji ste odredili da bude baza torte položite na podlogu za tortu. Preko biskvita rasporedite polovicu kreme za punjenje, a preko nje polovicu višanja. Višnje prekrijte s drugim slojem biskvita te ponovite proces s ostatkom kreme i višanja. Prekrijte trećim biskvitom. Ovako pripremljenu tortu prekrijte folijom te je stavite u hladnjak barem na jedan dan, kako bi se biskvit dobro natopio likerom i kako bi torta postala sočna.
Kremu za premazivanje pripremite na dan kada želite poslužiti tortu. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Lagano u njega umiješajte mlijeko u prahu i šećer u prahu. Pazite da vam se ne stvore grudice. Dodajte i ekstrakt vanilije, a potom i liker od višnje. Sve dobro promiješajte. Ako se krema previše razrijedila, dodajte još malo mlijeka u prahu. Ako vam ispadne pregusta, razrijedite je (oprezno) s još malo likera.
Napomena: Ako volite tortu s mnogo kreme, poduplajte količinu sastojaka kreme za premaz.
Gotovu kremu ravnomjerno rasporedite preko torte. Osam svježih i neotkoštenih višanja rasporedite po rubu torte na jednake razmake. Obilno posipajte tortu krupnije naribanom tamnom čokoladom.
Poslužite hladno.
Nema komentara:
Objavi komentar